Günümüzde artık klasikleştiğini söyleyebileceğimiz ve gitgide daha fazla online alışveriş ile sonuçlanan bir senaryoya göz atarak başlayalım… Ayşe Hanım, kışlık ayakkabı almak istiyor. Bu, akşam evde dizisini izlerken aklına düşünce hâlihazırda elinde olan telefonunda “kışlık ayakkabı” araması yapıyor; bir sayfadan diğerine girip çıkarak, seçeneklere göz atıyor. O anda kesin bir karar veremiyor. Ertesi gün iş çıkışı mağazaya uğrayarak gözüne takılan, beğendiği ayakkabıları deniyor. Yine satın alım yapmadan dükkândan çıkıyor. Eve geldiğinde, yine telefonu elinde, beğendiği ayakkabıları bu sefer markasıyla aratıyor; fiyat karşılaştırması yaptıktan sonra siparişini veriyor. Online alışveriş yapmayı tercih etmesinin sebebi hem daha uygun fiyata ürünler bulabilmesi, hem de siparişinin birkaç gün içerisinde kapısına kadar gelmesi.
Bu senaryo size de tanıdık geliyor, değil mi?
Online alışveriş yapmaya devam etmek için harekete geçin
Eğer siz de online alışveriş yapanlardansanız veya online satış yapan bir işletmeniz varsa, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) ‘banka ve kredi kartlarının e-ticarette kullanımına ilişkin kararı’ kapsamında harekete geçmelisiniz. Karar kapsamında, banka ve kredi kartlarının e-ticarette kullanılabilmesi için kart hamilinin talebinin alınması şart koşuldu; yani kartlarınızın online alışveriş için kullanımını onaylamazsanız, internetten alışveriş yapamayabilirsiniz. Özellikle otomatik ödemelerinizin, yıllık ve/veya aylık yenilenen üyeliklerinizin bulunması durumunda (mesela telefon faturanız veya aylık hosting ödemeniz gibi) işleriniz sekteye uğrayabilir.
İşte bu nedenle sürekli alışveriş yaptığınız işletmelerden ve bankalardan gelen mesajlara kulak verin; 31 Ocak 2018’e kadar kartlarınızın online alışveriş için kullanımını onaylayın.
Küçük işletmeler de harekete geçmeli
BDDK’nın kararı, banka ve kredi kartı kullanıcılarını harekete geçirmeye yönelik olsa da özellikle e-ticaret yapan veya yapmayı planlayan küçük işletmelerin de bu konuyla ilgili iletişim yapması önemli. Online alışveriş yapmaya alışmış müşterilerinizin bir anda kalkıp mağazanıza gelmesini bekleyemezsiniz, değil mi? Mesela, bulunduğunuz şehrin dışında yaşayanlar ne olacak?
“Online alışveriş benimle alakalı değil” diye düşünüyorsanız, yapmayın!
Kişisel olarak tercih etmiyor olabilirsiniz ancak dünyada ve Türkiye’de alışveriş trendlerinin nereye evrildiğini göz ardı etmeyin.
TÜSİAD’ın GittiGidiyor ve The Boston Consulting Group (BCG) işbirliğinde hazırladığı ve içeriğini Nisan ayında açıkladığı “Dijitalleşen Dünyada Ekonominin İtici Gücü: e-Ticaret” başlıklı rapora göre Türkiye’de e-ticaretin toplam perakendeden aldığı pay henüz %3,5 seviyesinde. Devlet kurumları da dâhil olmak üzere pek çok kurum ve kuruluş Türkiye’de dijital okuryazarlığın geliştirilmesi ve tüketici algısının güçlendirilmesi yönünde çalışmalar yürütüyor. Tüm bunları göz önünde bulundurduğumuzda (ve tabii ki verilere de bakarak) “online alışveriş Türkiye’de büyümeye devam edecek” diyebiliriz. Söz konusu rapora göre perakende e-ticaret hacmi 2016 yılında %32 büyümeyle 17,5 milyar TL’ye ulaşmış ve 2019 yılında rahatlıkla ikiye katlanıp, 35 milyar TL seviyesine gelebileceği düşünülüyor.
Peki, nereden başlamalı?
2018’de yükselişte olacak 5 e-ticaret trendi
İlk adım, bir alan adı satın almak ve dijital dünyadaki adresinizi belirlemek. Daha sonra ihtiyaçlarınıza uygun bir hosting hizmeti seçip web sitenizi hayata geçirebilir ve ardından da hangi e-ticaret platformunu kullanacağınızı seçebilirsiniz. Artık hepimiz, sabah dükkânı açıp, müşteri bekleyerek ticaret yapılamadığını biliyoruz; bu, e-ticaret için de geçerli. Online alışveriş yapanların ve özellikle sizin sunduğunuz ürün ve hizmetleri arayanların sizi bulabilmesi, sizden alışveriş yapması için göz önünde bulundurabileceğiniz, 2018’de yükselişte olacak 5 trend şöyle:
1. E-posta pazarlamayı es geçmeyin
E-posta öldü diyenlere inanmayın! Uluslararası büyük markalar da dâhil olmak üzere pek çok işletme online alışveriş yapan müşterilerine e-posta pazarlama üzerinden ulaşıyor. Emarketer’ın araştırmalarına göre e-posta tüm sosyal medya platformlarının toplamından daha fazla gelir sağlıyor ve insanların web sitenize çekmenin gerçekten etkili bir yöntemi olarak dikkat çekiyor. GoDaddy’den e-posta pazarlama ile tüm cihazlarda iyi görünen e-postalar oluşturabilir, e-postalarınızı web sitenizle kolayca entegre edebilir, kampanya sonuçlarınızı rahatlıkla takip edebilirsiniz.
2. Tüm departmanlar yakın çalışmalı
Şu bir gerçek ki müşteri deneyimini kusursuz kılmak için artık bir şirketin tüm departmanlarının uyum içinde, aynı hedef doğrultusunda çalışması gerekiyor. Satışlarınızı, pazarlamayı, sosyal medyayı ve PR’ı aynı etkinlikte, uyum içinde yürütmeniz önem taşıyor. Örneğin, online satışlarınız çok iyiyse ancak lojistik ekibiniz ürünleri zamanında teslim edemiyorsa sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Konu her ne olursa olsun, bu gibi durumlarda online alışveriş yapan müşterilerinize hizmet vermek üzere güçlü bir müşteri hizmetleri ekibiniz olması da önemli.
3. Müşterilerle sürekli etkileşimde olmak daha önemli olacak
2018 yılında e-ticaret reklamlarının maliyeti artmaya devam edecek. Ancak sadece reklam da yeterli olmayacak. Şimdiden müşterilerinizle farklı platformlarda, farklı ortamlarda nasıl etkileşimde kalabileceğinizi düşünebilirsiniz. Müşteri hizmetleri ekibiniz, her gün pek çok mevcut ve potansiyel müşteri ile görüşüyor. Onların edindiği geri bildirimleri de dikkate alarak, daha iyi hizmet sunabilirsiniz. Unutmayın; müşterilerinizi ne kadar iyi tanırsanız, o kadar güçlü olursunuz.
4. Markanızı kişiselleştirmek, farklılaşmanızı sağlayacak
Eğer bugün 30’lu yaşlarınızdaysanız, siz de künye takarak büyüyen çocuklardansınız! Bugün hâlâ pek çok kişi üzerinde kendilerinin veya sevdiklerinin isimlerinin yazılı olduğu takıları tercih ediyor mesela. Netflix’ten bize özel filmler seçmesini, İdefix’ten bizim zevkimize uygun kitapları önermesini bekliyoruz. Teknoloji, bu konuda gelişmeye devam ediyor ve e-ticaret alanında da markanızı kişiselleştirmeniz, hedef kitlenize onlara özel içeriklerle ulaşmanız daha da önem kazanacak.
5. Sesli arama daha yaygın kullanılacak
Yolda yürürken ve özellikle araba kullanırken cep telefonunuzu kurcalamak oldukça tehlikeli, değil mi? İşte böyle zamanlarda Siri gibi sesle kontrol edilen sistemler devreye giriyor ve bunları giderek daha fazla insan kullanıyor (şahsen ben de 2018 yılında kendime bir Siri edinip “handsfree” ligine atılmak istediğimi itiraf edeyim!) Yazının başında bahsettiğim gibi online alışveriş söz konusu olduğunda ilk adımın internet aramalarını göz önünde bulundurursak, sesli aramanın daha yaygın kullanılması, e-ticaretin de buna ayak uydurmasını gerektirecek. Campaign Dergisi’nin İngiltere yayınına göre 2020’de toplam aramaların %50’si sesli olarak yapılacak.
Yeni bir yıl gelirken hepimiz yeni beklentiler içine giriyoruz. Siz de online alışveriş keyfinizin bozulmaması için önce banka ve kredi kartı kullanımını onaylayıp, ardından bahsettiğim trendler doğrultusunda iş faaliyetlerinize nasıl yön verebileceğinizi planlamaya başlayabilirsiniz. Eğer halen bir web siteniz yoksa, GoDaddy’nin Hazır Web Sitesi'ne göz atmanızı tavsiye ederim; böylece mobil uyumluluk, sosyal medya entegrasyonu ve arama motoru optimizasyonu gibi “olmazsa olmaz” konularda vakit kaybetmeyip, 2018’in trendlerine odaklanmaya başlayabilirsiniz.