Ek gelir kaynakları nasıl oluşturulur? Web tasarımcılar için öneriler

GenelKategori
Okuma süresi: 8 dk
Salena Poussard

Şunu bir düşünün: Amazon eskiden sadece kitap satıyordu. Siz de işinizi büyütmek istiyorsanız, dünyanın en büyük internet şirketlerinden birini örnek alabilir ve ek gelir kaynakları oluşturabilirsiniz.

Bir web tasarımcı olarak bu konuda şanslısınız. Neden mi? Mevcut müşterilerinizin ihtiyacı olan ve ek gelir kazanmanızı sağlayacak oldukça hizmetler var.

Web tasarımcılar için ek gelir kaynakları

İşte size ek gelir kaynakları oluşturmanız için ilham verecek yedi fikir:

  1. Arama Motoru Optimizasyonu (SEO)
  2. Sosyal medya pazarlaması
  3. İçerik üretimi
  4. Destek ve geliştirme (bakım planları)
  5. Kendi web hosting’inizi sunma
  6. WordPress temaları ve özelleştirme

Şimdi web tasarım işinizi desteklemek için nasıl ek gelir akışı oluşturabileceğiniz hakkında daha ayrıntılı bilgi vereceğiz.

1. Arama Motoru Optimizasyonu (SEO)

Artık tek yapmanız gereken müşterilerinizi SEO’nun önemi konusunda eğitmek değil. Nerdeyse en küçük işletmeler bile online dünyada başarıyı yakalayabilmek için en azındandan temel bir SEO çalışmasının gerekli olduğunu anlayabiliyor.

Ancak SEO’nun tam olarak nasıl çalıştığını anlamayabilirler. Ek gelir kaynakları oluşturmak için bu yeni hizmeti müşterilerinize sunarken kaçınmanız gereken birkaç şey var:

Kafalarını çok karıştırmayın

SEO ve pazarlama onların uzmanlık alanı değil, bu yüzden size ihtiyaçları var. Ancak çok fazla ayrıntıya girmek zaten karmaşık olan bir konu hakkında kafalarının daha da karışmasına sebep olabilir.

Bir sihirbaz gibi yöntemlerinizi kendinize de saklamayın

ek gelir kaynakları sihir

Onları ayrıntıya boğmak kafalarının karışmasına sebep olurken çok belirsiz davranmak da sizden şüpheye düşmelerine neden olabilir.

Yöntemlerinizi bir sır gibi saklamayın, ne tür bir yaklaşım izlemeyi planladığınızı ve kilometre taşlarının ne olacağını anlatan genel bir bakış sunun.

Kendi SEO becerinizden tam olarak emin değilseniz, online kurslar ile bilgilerinizi tazeleyebilirsiniz. İnternette bu konu hakkında sayısız ücretsiz makale ve kaynak bulunuyor. Sadece, hepsinin eşit olmadığını ve Moz gibi güvenilir kaynaklara başvurmanın sizin için daha iyi olacağını unutmayın.

Başka bir seçenek de deneyimli bir SEO uzmanıyla ortaklık kurmak olabilir.

2. Sosyal medya pazarlaması

Sosyal gönderileri planlamaktan, yapılan yorumlara yanıt vermeye, hedef kitlelerini segmentlere ayırmaktan, hedefli reklamlar tasarlamaya, sosyal medya pazarlaması ek gelir kaynakları oluşturmak için harika bir araçtır.

Böylece müşterilerinizden gelen “Web sitemin hiç trafiği yok” ya da “Blogumu kimse okumuyor” gibi yorumlara da cevap verebilirsiniz. Biraz SEO çalışması ve sosyal medya pazarlaması ile web siteleri aracılığıyla müşteriye dönüştürmek istedikleri hedef kitlesine ulaşmalarına yardımcı olabilirsiniz.

3. Müşterilerinizin içeriklerini yazmayı önerin

İçerik yazmanın neden bu ek gelir kaynakları listesinde olduğunu çoğu web tasarımcının tahmin edebileceğini düşünüyorum. Kaç projeniz müşteriden içerik gelmesini beklediğiniz için planlanandan fazla uzadı?

Hizmetlerinize içerik yazmayı da dahil ederseniz müşteriden içerik beklemek zorunda kalmazsınız.

Şu senaryo tanıdık geliyorsa söyleyin: Müşteri, proje zamanlamasının her adımını titizlikle takip eder, ta ki sıra içerik teslimine gelene dek… Uzun bir gecikmeden sonra, size eski bir broşürden alınmış metin parçaları ve sayfalarca kopya içerik gelir. İç çekerek bu içerikleri hazırladığınız web tasarımına yerleştirir ve tasarımınızın lorem ipsum ile doluyken daha güzel gözüktüğünü düşünürsünüz.

Tanıdık geliyor, değil mi?

Uzman tavsiyesi: Hem kendinize hem de müşterilerinize bir iyilik yapın, web tasarımına ek hizmet olarak içerik yazımı da sunun.

4. Ek gelir kaynakları oluşturmak için devamlı destek ve geliştirme (bakım planları) sunun

Sürekli destek ve bakım, müşterilerinizin karşılaştığı veya karşılaşacaı web sitesi sorunlarının çözümü olabilir.

Örneğin müşterilerin aşağıdaki gibi istekleri olabilir:

  • Web sitesinde düzenli olarak değişiklik yapmak, ancak bunun nasıl yapılacağını bilememek
  • Kullanıcıların web sitesini ziyaret ettiklerinde neler yaptıkları hakkında bilgi istemek
  • Demode olmayan bir web sitesi tasarımı
  • Eklentileri ve güvenliği güncel tutmak
  • A/B testi ile dönüşüm oranlarının optimize edilmesi

Müşterilerinizi ve onların neye ihtiyacı olduğunu düşünün. Aylık bakım paketleri (“web sitesi bakım planları” olarak da bilinir) küçük işletmeler arasında popülerdir, dönüşüm optimizasyonu ise daha yüksek bütçeli müşterilere hitap eder.

5. Kendi web hosting planlarınızı sunun

Ek gelir kaynakları oluşturmak için müşterilerinize web hosting sunmak, bir önceki maddede bahsettiğimiz destek ve geliştirme ile iyi bir ikili oluşturur.

Sizin için faydalıdır çünkü sürdürülebilir bir tekrarlanan gelir akışı oluşturmanızı sağlar. Müşterileriniz için de faydalıdır çünkü tüm web sitesi ihtiyaçları için tek bir kişiden, yani sizden, hizmet alabilirler.

Uzman bir sistem admini veya her işi yapabilen bir geliştirici olmanıza da gerek yok. Bir hosting sağlayıcısının bayilik veya ortaklık programlarına dahil olabilirsiniz.

Böylece müşterileriniz tek irtibat noktası olarak sizi görürler, ancak arkanızda hosting sağlayıcısının destek ekibi bulunur.

Ayrıca, müşterinizin web sitesi kurulumu ve arka uç sunucu yapılandırması üzerinde daha fazla kontrole sahip olursunuz.

Katıldığınız bayi programına bağlı olarak, web hosting ötesinde de hizmet sunabilirsiniz.

Örneğin GoDaddy Bayi Programı üyeleri müşterilerine alan adı kaydı, SSL sertifikaları ve diğer beyaz etiketli GoDaddy ürünlerini de sunabilir.

6. WordPress temaları ve özelleştirme

ek gelir kaynakları wordpress tema

Özel web tasarımlarınız çok satmıyor mu? Belki de sorun fiyatlarıdır.

Burada kesinlikle fiyatlarınızı kırmanızı ve hizmetlerinizin değerini düşürmenizi önermiyorum, ancak ek gelir kaynakları oluşturmak için hizmetlerinize daha uygun maliyetli bir alternatif de eklemeyi düşünebilirsiniz.

Kişiye özel web sitesi tasarımlarından daha düşük fiyatlarla hazır web sitesi şablonları sunmak, bütçesi daha kısıtlı müşterileri çekmenize yardımcı olabilir.

Burada izleyeceğiniz strateji şablonların kendisinden para kazanmak bile olmayabilir. Daha ucuz hizmetler de sunmak yeni müşteriler ile ilişki kurmanın bir yolunu açabilir.

Belki de web sitesi tasarımı için çok fazla para harcayamıyorlardır ama sürekli bakım için aylık bir ücret ödemeye istekli olabilirler.

Ayrıca ileriyi düşünmeyi de atlamayın. Şimdiki müşterileriniz, işleri büyüdükçe yatırım için daha fazla kaynağa sahip olabilirler. Bu da daha fazla hizmetinizden faydalanmak isteyebilecekleri anlamına geliyor.

WordPress teması kullanan çoğu işletmenin en önemli ihtiyaçlarından birini unutmayın: Özelleştirme.

Aynı temayı kullanan herhangi bir başka işletmeden ayrışabilmek için, temada değişiklikler yapmaya ihtiyaçları var.

Bunu kendi başlarına yapamayan işletmelere yönelik WordPress teması özelleştirme de sizin için harika bir ek gelir kaynağı olabilir.

Ek gelir kaynakları oluşturmaya başlamadan önce…

İşi ile ilgili yapılan her yatırımda olduğu ek gelir kaynakları oluşturmanın da riskleri var.

Hiç para harcamadan birden fazla gelir akışı oluşturmayı başarsanız bile bunun için zaman harcarsınız, zamanınız da sonuçta oldukça değerli bir varlığınız.

Önce kendinize birkaç basit soru sorun:

  • Müşterilerimin sıklıkla karşılaştıkları web sitesi sorunları neler?
  • Rakiplerim web tasarımına ek olarak hangi hizmetleri sunuyor?
  • Sunmayı düşündüğüm hizmetler hakkında anahtar kelime araştırması yapınca nelerle karşılaşıyorum?

Sunmak istediğiniz hizmet(ler)i belirledikten sonra akranlarınıza, arkadaşlarınıza, ailenize ve müşterilerinize danışın ve geri bildirimlerine kulak verin.

Yeni hizmetlerinizi kitlenize ancak tamamen emin olduktan sonra duyurun. Plansız bir şekilde her duyduğunu yapmak isteyen, profesyonellikten uzak bir işletme izlenimi vermek istemezsiniz.

Sonuç olarak

Amazon’un sadece kitap satmaya devam ettiğini düşünebiliyor musunuz? Amazon birden fazla gelir akışı oluşturarak şirketini büyüttü ve rakiplerinin önüne geçti. Günümüzde ise kârının çoğunu perakende satışlardan değil, bulut bilgi işlet platformu olan Amazon Web Services’den kazanıyor.

Ek gelir kaynakları oluşturmak, yalnızca Amazon gibi perakende devleri için değil, tüm işletmeler için bir kazançtır.

Bunun web tasarım işiniz için ne tür yeni kapılar açacağını tahmin bile edemeyiz!

Editörün notu: Tüm müşterilerinizi, sitelerini ve GoDaddy ürünlerini tek bir panodan yönetmek için GoDaddy Pro’yu kullanabileceğinizi biliyor muydunuz? Ayrıca GoDaddy Pro üyelerine özel indirimlerden faydalanabilir ve müşterileriniz adına ürün satın aldığınızda ödüller kazanabilirsiniz. Daha fazla bilgi edinmek ve ücretsiz kaydolmak için GoDaddy Pro sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Kullanılan Ürünler

GoDaddy ProDaha fazla bilgi edinin