2017, yalnızca web sitesi sahipleri değil, internet üzerinden iş yapan herkes için bir uyarı işareti oldu. Web sitesi satışı yapan birinin bakış açısından müşterilerimle konuşurken gördüm ki göz önünde bulundurmaları gereken sorunlar onları endişelendiriyordu. Bununla birlikte 2017’ye damga vuran teknolojik gelişmeleri de değerlendirdik tabii ki…
20 yıldır online iş yapanlara yardımcı oluyorum. Bu süreçte, net bir şablonun tekrar tekrar oluştuğunu gördüm. Birlikte iş yaptığım kişilerin çoğu yalnızca bir web sitesi istiyordu ancak yayına alınması sonrasında gerektirdiği sorumluluk ve görevleri yerine getirmekte zorlanıyordu.
Harekete geçmemelerinin nedeni durumun ciddiyetini kavrayamamaları veya bu yükten korkmalarıydı. Bunu da anlıyorum tabii.
Teknoloji, konuya en hakim olanlarımızı bile şaşkına çevirebilir.
Ancak bunların hiçbiri online platformlarda başarılı olmak isteyenler için bahane değil. Yahoo!’nun eski başkanı Mariss Mayer bir zamanlar şöyle demiş: “Her zaman yapmaya tamamen hazır olmadığım şeyleri yaptım. Bence, gelişmenin yolu bu. ‘Aman tanrım, bunu yapabileceğimden emin değilim!’ dediğiniz anda kendinizi zorluyor ve bir dönüm noktasına ulaşıyorsunuz.”
2017’nin öne çıkan web sitesi trendleri
Teknolojinin tutarlı olan tek yanı, sürekli değişmesi.
2017’de de önceki yıllarda olduğu gibi web sitesi sahiplerinin dikkatini ve harekete geçmesini gerektiren yenilikler oldu. Ancak bu yıl bazı değişiklikler sübjectik değil, zorunluydu.
- Mobil uyumluluk
- Hız gereklilikleri
- Google’ın mobil öncelikli indeksi
- HTTPS artık standart
- İçerik merkezi olarak web sitesi
- Çılgınca içerik dağıtımı
Eğer henüz yapmadıysanız, bu teknolojik gelişmeleri kucaklamanın tam zamanı.
1. Mobil uyumluluk
Mobil uyumluluğun şimdiye kadar standartlaşmış olduğunu düşünüyordum ama sonra bu özelliğe sahip olmayan pek çok web sitesi ile karşılaştım. Peki, sizin web siteniz mobil uyumlu mu? Google Mobil Uyumluluk Testi ile bunun yanıtını hemen bulabilirsiniz.
İnsanlar web sitenize sadece bilgisayar değil, farklı cihazlar üzerinden eriştiği için mobil uyumluluğu yakalamanız gerek.
Web sitenize girerken hangi cihazların kullanıldığından emin değilseniz sunucu istatistikleriniz ve Google Analytics verileriniz bunu görmenize yardımcı olabilir.
2. Hız gereklilikleri
Hangi kaynağı baz aldığınıza göre değişmekle birlikte, bir web sitesinin ortalama yüklenme hızı 2-3 saniye olmalı. Ziyaretçiler, web sitelerinin ışık hızında yüklenmesini beklerken Google da sayfa yükleme hızını sıralama ölçütü olarak kullanıyor.
İki saniye, sayfa yükleme hızı hedefiniz olsun.
Web sitenizi hızlandırabildiğiniz kadar hızlandırmak için ne gerekiyorsa yapın. GTMetrix gibi performans verisi sunan kaynaklardan da yararlanarak işe koyulabilirsiniz.
3. Google’ın mobil öncelikli indeksi
Önce mobil demek, önce mobil demektir. Bu, mobile öncelik veren içerikleri öncelikli olarak tarayacağımız anlamına geliyor. ~ Gary Illes, Google webmaster trendleri analisti
Google’ın mobil öncelikli indeksi resmi olarak faaliyete geçirilmiş olmasa da 2017’de çok konuşuldu ve artık hepimiz biliyoruz ki Google’ın sıralamalarında öncelikli olmak isteyenlerin mobil uyumlu web sitesi olması gerekiyor.
İlk kez Kasım 2016’da konuşulmaya başlayan Google Mobil İndeksi’nin uygulamaya alınmasının 2018’i bulacağı belirtilmişti. Yani artık zamanı geldi demek. Bununla birlikte, Google’ın algoritmalarının ne kadar hızlı değiştiğini de göz önünde bulundurduğunuzda önce mobil trendini yakalamak için daha fazla zaman kaybetmemenizi tavsiye ederiz.
4. HTTPS artık standart
E-ticaret yapıyorsanız veya web sitesi üzerinden hassas bilgi topluyorsanız bir SSL sertifikasına ihtiyacınız hep vardı. 2017 yılında ise artık HTTPS’nin standartlaştığını gördük. Pek çok hosting firması da HTTPS’yi sundukları paketlerin bir parçası haline getirdi.
Evet, online satış yapmasanız da web sitenizi SSL ile güvence altına almalısınız.
Potansiyel müşterilerinizin web sitenizi ziyaret ettiğini ve “Güvenli Değil” uyarısını gördüğünü düşünsenize! Bu hiç hoş olmazdı, değil mi?
5. İçerik merkezi olarak web sitesi
Bazı web siteleri, daha çok birer broşür gibi: blogları yok, farklı içerik yok, makaleler yok; yani bir broşürde bulabileceğiniz Hakkında, Hizmetler, İletişim Bilgileri gibi bilgilerin dışında bir şeye yer vermiyorlar.
Broşür tipi web sitesi artık etkili değil.
Web siteniz, sizinle benzer işi yapan firmalardan nasıl farklılaştığınızı göstereceğiniz yegâne yer. Bunu da içerikle yapabilirsiniz. Deneyimlerinizi, tutkularınızı ve rakiplerinizden nasıl farklılaştığınızı anlatan içerikler büyük fark yaratacaktır. Artık başta belirttiğim, broşür tarzı web siteleri özellikle rekabetten sıyrılmak açısından yeterli olmuyor.
Artık web sitelerinin artık ürün ve hizmet bilgisi sunmaya ek olarak bu konularla ilgili kaynak da sağlaması, bilgi paylaşması bekleniyor.
İçerik, hem ziyaretçi ve takipçi sayınızı artırmanızı, hem de arama motorlarında yükselmenizi sağlar. İçerik, her zaman önemliydi ancak özellikle 2017’de tüm bu saydıklarımızın yanı sıra ziyaretçi güveninin kazanılmasını sağlayan bir faktör olduğu da kesinleşti.
6. Çılgınca içerik dağıtımı
Bir sonraki adım, içeriğinizi dağıtmak ve marka bilinirliği oluşturmaya başlamak. Pek çok küçük işletme sahibi web sitelerine içerik girmenin yeterli olacağını düşünüyor ancak durum böyle değil. Ziyaretçileriniz, sizden farklı çeşitlerde (video, garfikler, infografikler) içerik bekliyor. Bunu sunarken de sadece web sitesi ile sınırlı kalmayıp, sosyal medya kanallarınız ve e-posta pazarlamayı da kullanmalısınız.
İçeriği, ziyaretçilerinizin ilgisini çekmek ve sosyal medyada sohbet başlatmak için bir kaynak olarak kullanın.
Bu konuda size yardımcı olabilecek ücretli hizmetler ve eklentiler mevcut ancak unutmayın ki bu etkileşimlere insan eli değdiğini göstermeniz de bir o kadar önemli.
Şimdi başlayın
Bu yazıda bahsettiğimiz web sitesi trendlerinde geride kaldıysanız korkmayın ancak şunu da bilmeniz gerekiyor ki hızlıca harekete geçmelisiniz. Yoksa çok fazla geride kalıp, önemli trendleri yakalamayabilirsiniz. Online platformlarda rekabet git gide artıyor ve bunu yakalamak, hatta önüne geçmek için şimdi işe koyulun.