Online satış yapmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken 7 şey

GenelKategori
Okuma süresi: 11 dk
Selina Bieber

Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de e-ticaret pazarı gün geçtikçe büyüyor. Özellikle COVID-19 pandemi sürecinin de gösterdiği gibi online dünyada bulunabilir, erişilebilir olmak artık bir gereklilik haline gelmiş durumda ve online satış yapan işletmelerin bu dönemde olumlu sonuçlar aldığını da hepimiz gördük.

Nielsen Türkiye’nin araştırması, Türk tüketicilerin yüzde 37’sinin pandemi sürecinde online alışverişi eskiye oranla daha sık tercih ettiğini gösteriyor.

E-ticaretin oldukça cazip bir pazar olduğu doğru, ancak Türkiye’de e-ticaret yapan KOBİ sayısının 100 bine yükseldiği de düşünülürse, rekabet oranının da yüksek bir pazar olduğunu atlamamak gerek. Hazırlıksız ve yeterince bilgi sahibi olmadan yapılan girişimler başarısızlıkla sonuçlanabileceği için bu pazara adım atmak isteyen küçük işletme sahipleri ve girişimcilerin online varlıklarını oluştururken özen göstermeleri gerekiyor. Teknik olarak ürünlerinizi bugün internette satışa çıkarabilirsiniz, ancak başarılı olma ihtimali daha yüksek bir e-ticaret girişimi başlatmak istiyorsanız düşünmeniz ve planlamanız gerekenler var.

Online satış yaparken dikkate alınması gereken 7 unsur

Sıfırdan e-ticarete başlamak istiyorsanız yeni bir girişimine adım atmadan önce göz önünde bulundurmanız gerekenler şöyle:

  1. Öncelikle pazar araştırması yapın
  2. Alan adı ve platform seçimine dikkat edin
  3. Dijital pazarlamaya zaman ve bütçe ayırın
  4. Envanter yönetimine önem verin
  5. Farklı ödeme yöntemleri sunun
  6. Bir teslimat sistemi geliştirin
  7. İyi bir müşteri hizmetleri sağladığınızdan emin olun

Şimdi her birine daha ayrıntılı değineceğiz.

1. Online satış yapmaya başlamadan önce pazar araştırması yapın

Online satış yapmaya başlamak istiyorsanız öncelikle ürünlerinize veya hizmetlerinize nasıl bir talep olduğunu araştırmanız gerekiyor. Sizinkilere benzer ürünler kimlere hitap ediyor? Rakipleriniz kimler ve neyi başarıyor veya başaramıyorlar? Siz onlardan nasıl ayrışabilirsiniz? İşletmenizin bir pazarda yer edinebilme ihtimalini mümkün olduğunca artırmak için, önceden pazar araştırması yaptığınızdan emin olun.

online satış hedef dart tahtası

Nasıl bir kitleye hitap edeceğinizi belirlemeniz de önemli. Bir hedef kitle belirlemek, ürünlerinize talep gösterebilecek ideal müşterilerinizi tanımlamanıza ve sonrasında onlara yönelik hedefli pazarlama kampanyaları oluşturabilmenize olanak sağlar. Hedef kitlenizin kim olduğunu bilirseniz ona göre marka algınızı oluşturabilir ve onların dilinden konuşabilirsiniz.

İlgili yazı: Hedef kitle nedir, neden önemlidir? Kendi hedef kitlenizi nasıl bulabilirsiniz?  

Online satış yapmaya pazar yerleri ya da sosyal medya gibi hazır platformlar üzerinden başlayarak ürünlerinize nasıl bir talep olduğunu da ölçebilirsiniz. Yeni bir işletme kuruyorsanız, işletmeniz belli bir seviyeye geldikten sonra kendi e-ticaret sitenizi kurmanız daha garantili bir yol olabilir.

2. Alan adı ve platform seçimine dikkat edin

Kendi web sitenizden online satış yapmaya karar verdiyseniz bir alan adı ve web sitesine ihtiyacınız olacak. Fiziksel bir mağazanız varsa ve buna ek olarak bir online mağaza oluşturmak istiyorsanız, kuracağınız web sitesinin alan adının işletmenizin adıyla uyumlu olmasına dikkat edin. Böylece işletmenizin kimliğinin farklı platformlarda tutarlı olmasını sağlayabilirsiniz. .com hâlâ en popüler alan adı uzantısı olduğundan isletmenizinadi.com gibi bir alan adı bulamıyorsanız, online satış yaptığınızı vurgulayacak isletmenizinadi.shop ya da isletmenizinadi.store gibi alan adı uzantılarını tercih edebilirsiniz.

Bir fiziksel mağazanız yoksa, işletmenizi yeni kuruyor ve işe ilk olarak e-ticaret ile başlamak istiyorsanız markanızın hikayesini ve kimliğini yansıtacak bir alan adı seçmeye özen gösterin. GoDaddy’nin Domain Sorgulama aracını kullanarak aklınızdaki alan adlarının alınıp alınmadığını kontrol edebilir, alınmış olmaları durumunda da aracın önereceği alternatiflerden faydalanabilirsiniz

İlgili yazı: Mükemmel alan adı seçimi için 10 ipucu 

Alan adınızı seçtikten sonra tabii ki bir web sitesine ihtiyacınız olacak. Farklı e-ticaret platformlarının ürün yükleme, müşteri deneyimi, sipariş süreci gibi unsurları yönetmenizi sağlayan farklı özellikleri bulunuyor. Öncelikle siz, e-ticaret sitenizin neler yapmasını istediğinize karar verin. Örneğin, ürünlerin özelliklerine göre filtrelenebilmesini istiyor musunuz? Müşterilerinize indirim kodu ve kuponları sunmayı düşünüyor musunuz? Canlı destek sunmak gibi bir planınız var mı? Farklı ödeme yöntemleri ekleyecek misiniz?

Bunlara karar verdikten sonra sıra asıl web sitesini kurmaya geliyor. Herhangi bir web sitesi gibi e-ticaret sitenizi de kendiniz kurabilirsiniz. Hâlihazırda bir WordPress web siteniz varsa ve online alışveriş özelliği eklemek istiyorsanız, WooCommerce eklentisi ile bunu kolayca yapabilirsiniz.

Bir web siteniz yoksa ve sıfırdan e-ticaret sitesi kuracaksanız, GoDaddy WordPress Hosting E-ticaret Planı işinizi oldukça hızlandırabilir ve kolaylaştırabilir.

Ancak bu işlerden hiç anlamıyorsanız, web sitenizi kuracak profesyonele ne istediğinizi net bir şekilde açıkladığınızdan emin olun.

3. Online satış yaparken dijital pazarlamaya zaman ve bütçe ayırmanız gerektiğinin bilincinde olun

Web sitenizi kurup hiçbir şey yapmadan insanların sizi bulmasını beklemek pek de gerçekçi olmaz. Online satış yapacağınız sitenizi planlarken öncelikle Google gibi arama motorları tarafından görünebilir olmasını sağlayan arama motoru optimizasyonu (SEO) çalışmaları yapmalısınız. Buna en temel adımlardan biri olan anahtar kelime araştırması yaparak başlayabilirsiniz. Bu sayede hedef kitlenizi daha iyi anlayabilir, neyi nasıl aradıklarını görebilir ve bunu görünürlüğünüzü artırmak için kullanabilirsiniz. .

Günümüzde tüketicilerin yüzde 80’inin alacağı ürünü önce internete sorduğu düşünülürse arama motorlarında bulunabilir olmanız girişiminizin başarısı için önemli.

SEO ve özellikle e-ticaret siteleri için SEO hakkında daha ayrıntılı bilgi sahibi olmak için “E-ticaret siteleri için SEO önerileri” yazımıza göz atabilirsiniz.

online satış telefon sosyal uygulamalar

Hedef kitlenize doğru yerde, doğru mesajla ulaşabilmek için bir dijital pazarlama stratejisi oluşturmak, zaman ve bütçe ayırmanız gereken bir diğer unsur. Öncelikle işletmeniz için sosyal platformlarda profiller oluşturun. Hangi platformlara öncelik vereceğinizi hedef kitlenizin hangi platformları ağırlıklı olarak tercih ettiğine göre belirleyebilirsiniz. Daha sonra sosyal medya reklamları ile ürün ve hizmetlerinize odaklanan kampanyalar oluşturmanız web sitenize müşteri çekmenize yardımcı olabilir. Burada paranızı mümkün olduğunca boşa harcamamak için, öncelikle küçük bütçelerle başlayarak denemeler yapmayı ve ne tür reklamların işe yaradığını belirledikten sonra bütçenizi artırmayı ihmal etmeyin.

Arama motorları ve sosyal medya reklamlarına ek olarak, e-posta pazarlama da mevcut ve potansiyel müşterilerinize ulaşmanın etkili bir yolu. GoDaddy E-posta Pazarlama gibi araçlar ile dikkat çekici mesajlar oluşturarak işletmenizin reklamını yapabilirsiniz.

4. Envanter yönetimine önem verin

Dijital pazarlama, potansiyel müşteri sayısını artırmaya çalışma gibi işleriniz arasında satış yapmanın temel unsurlarından birini göz ardı edebilirsiniz: Envanter yönetimi. Kulağa pek eğlenceli gelmese de online satış yapmak isteyenler için envanter yönetimine önem vermek de önemli. Hiçbir müşteri sipariş ettiği ürünün aslında stokta olmadığını sonradan öğrenmekten memnun olmaz. Diğer yandan, fazla satmayan ürünlerinizin raflarınızda uzun süre yer işgal etmesi de sizin için pek kazançlı olmayacaktır.

Halihazırda bir fiziksel mağazanız varsa ve e-ticaret sitenizi ek bir satış kanalı olarak kurduysanız hangi ürüne ne kadar talep olduğunu mağazanızın envanter geçmişine bakarak belirleyebilirsiniz. Ancak daha önce ürünlerinizi internette satmadıysanız, talebi belirlemek sizi başlarda biraz zorlayabilir. Bunun için ürünleri sitenize yavaş yavaş eklemeyi ve gelen talebe göre düzenlemeler yapmayı deneyebilirsiniz.

5. Online satış yapmak için farklı ödeme yöntemleri entegrasyonu sağlayın

online satış ödeme kredi kartı

Online satış yapmayı düşünüyorsanız, müşterilerinize farklı ödeme yöntemleri de sunmalısınız. İnternet alışverişlerinde kredi kartı hâlâ en popüler yöntemlerden biri. Ancak sitenizde kredi kartı ile ödeme kabul edebilmeniz için bir sanal POS’a ihtiyacınız var. Bunun için bankanızla veya ödeme sistemleri sunan kurumlar ile iletişime geçebilirsiniz. E-ticaret sitenizi kurmak için WooCommerce eklentisini kullandıysanız kredi kartı, debit kartı, havale, kapıda ödeme gibi farklı yöntemleri site ziyaretçilerinize sunabilirsiniz.

Bununla birlikte insanların web sitenizden güvenle alışveriş yapabilmeleri için bir SSL sertifikası edinmeniz de gerekiyor. Böylece hem kendi verilerinizi hem de ziyaretçileriniz verilerini koruma altına alabilirsiniz. Temmuz 2018’den beri Google SSL sertifikası bulunmayan tüm web sitelerini “güvenli değil” olarak işaretliyor, ancak bu özellikle e-ticaret siteleri için olmazsa olmazlardan.

Editörün notu: GoDaddy WordPress Hosting E-ticaret planı içinde hosting süresi boyunca ücretsiz SSL, web sitesi yedekleme, sınırsız kötü amaçlı yazılım temizleme ve saldırı onarımı özellikleri de bulunuyor.

6. Teslimat sağlamak için bir sistem geliştirin

Daha önce bir fiziksel mağazanız olsa bile online satış yapmak için yeni bir tedarik zinciri süreci oluşturmanız gerekiyor. Çünkü ürünlerinizi direkt olarak mağazanızdan alan müşteriler yerine, ürünlerin onlara ulaşmasını sağlayacak bir distribütöre ihtiyacınız olacak. Bunun için çeşitli kargo şirketleri ile görüşüp size en uygun seçenekleri sunanları belirleyebilirsiniz.

Ayrıca müşterilerinize mümkün olan en iyi şekilde teslimat hizmeti sağlamak için de bir sistem geliştirin. İdeal olan, ürünlerinizi siparişin verildiği gün kargoya vermektir ama tabii bu her zaman mümkün olamayabiliyor. Bunun için önce gelen siparişin önce gönderilmesi, ödemesi tamamlanmış siparişlere öncelik verilmesi gibi yöntemler uygulayabilirsiniz. Tabii müşterilerinizi ürünlerinizin kargolanacağı zaman aralığı konusunda bilgilendirmeyi de atlamayın.

7. İyi bir müşteri hizmeti sağlamak için zaman ayırın

telefon ahizesi

Müşteri hizmetleri, bir alışveriş deneyiminin en önemli unsurlarından biridir. Online satış yapmaya başlayacaksanız, işletmeniz ya da ürünlerinizle ilgili sorular soracak, yorum yapacak ya da siparişleri ile ilgili bilgilendirmeler isteyecek müşterilerinize mümkün olduğunca hızlı bir şekilde cevap vermeye hazırlıklı olmalısınız.

Tüketicilerin satın alma kararlarında da önceki müşterilerin marka hakkında yaptıkları yorumların büyük etkisi oluyor. Bu sebeple müşteri etkileşimi ve memnuniyetine önem vermeniz işletmenizin başarısı için de önem taşıyor.

Web sitenize bir sık sorulan sorular bölümü ekleyerek, ödemeler, iade politikası, teslimat süreleri, kargo firması gibi genel olarak merak edilen sorulara cevaplar hazırlayabilirsiniz. Müşterilerinizden gelen sorulara göre bu bölümü aralıklı olarak güncellemek de işinizi kolaylaştırabilir.

Web siteniz için WordPress altyapısını kullandıysanız, canlı destek eklentileri ile sitenize kolayca canlı yardım özelliği de ekleyebilirsiniz. Böylece telefona bakamayacağınız durumlarda ya da telefon kullanmayı tercih etmeyen müşterileriniz için de destek sağlamaya devam edebilirsiniz.

Online satış yapmak üzerine son sözler

Pandemi süreci e-ticaretin ne kadar talep gören bir alan olduğunu tekrar gözler önüne serdi. Siz de bu süreç içinde e-ticarete atılmayı düşünmüş olabilirsiniz. İnternette herkese yer var, ancak başarılı girişimler kadar başarısız girişimler de oluyor. Bu sebeple yeni adım atacağınız bir alana mümkün olduğunca hazırlıklı olmanız önemli. Bu yazıda paylaştığımız bilgilere dikkat etmek, online satış girişiminizin başarılı olma ihtimalini artırabilir.

Kullanılan Ürünler

Alan AdlarıDaha fazla bilgi edinin