Web site trafiğini artırmak için anahtar kelime araştırması nasıl yapılır?

GenelKategori
Okuma süresi: 15 dk
Geoff Scott

SEO anahtar kelime araştırması, herhangi bir şey aramak için interneti kullanan herkesi etkiler. Buna rağmen internet kullanıcılarının büyük çoğunluğunun SEO’nun (arama motoru optimizasyonu) veya anahtar kelime araştırmasının gerçekte ne olduğu hakkında pek bir fikri yoktur.

Online varlığı olan bir işletme sahibiyseniz ve bu kavramların ne olduğundan tam olarak emin değilseniz, bunu değiştirme vakti geldi.

Son derece rekabetçi bir online pazardan ortaya çıkan SEO, web sitenizin arama sonuçlarında daha sık görünmesine yardımcı olmaktan çok daha fazlasını yapabilir. Özellikle belirtmek gerekirse, web sitenizin trafiğini artırabilir, markanızı sağlamlaştırabilir, daha fazla satış yapmanıza ve daha fazla potansiyel müşteri oluşturmanıza yardımcı olabilir ve işinizin genel görünümünü iyileştirebilir.

Anahtar kelime araştırması da bu sürecin merkezinde yer alır. İşte bu yazıda değineceğimiz konular:

  • Anahtar kelimeler tam olarak nedir ve araştırması nasıl yapılır?
  • Bu araştırmayı yapmak için kullanabileceğiniz 8 ücretli ve ücretsiz araç.
  • Araştırma ipuçları ve stratejileri

SEO teknik olarak tüm arama motorları için geçerli olsa da, çoğu işletmenin, arama motoru pazarının yaklaşık yüzde 90’ını oluşturan Google’a odaklanmayı tercih ettiğini belirtmekte fayda var. Google’ın algoritmasını tatmin etmenin yollarını bulmak, binlerce kişi için tam zamanlı bir iştir. Bugün anahtar kelime araştırması ile bunu nasıl yapabileceğinizi anlatacağız.

Web sitenize daha fazla trafik çekmeye hazır mısınız? Hadi başlayalım.

Anahtar kelime araştırması nedir?

İnsanların ayda kaç kez ürünleriniz veya hizmetlerinizle doğrudan alakalı anahtar kelimeleri Google’a yazdığını hiç merak ettiniz mi? Bunu öğrenmenin birçok yolu var (ki bunlara da birazdan değineceğiz).

Bu kullanıcı sorgularını ve varyasyonlarını keşfetmek, anahtar kelime araştırmasının temelidir.

Peki, anahtar kelimeler tam olarak nedir?

Bunların mutlaka tek bir kelime olması gerekmediğini bilmek önemlidir. Bazen tek, bazen iki hatta bazen 10 veya daha fazla bile olabilirler. Bir kullanıcının internet arama çubuğuna ürün ve hizmetlerinizle ilgili yazdığı her şey stratejinizin bir parçası olarak düşünülebilir.

Kısa ölçekli anahtar kelimeler

Bunlar adı üzerinde olduğu gibi daha kısa anahtar kelimelerdir (short-tail keywords). Uzun varyasyonlara kıyasla daha sık aranırlar ancak aranma amaçları daha belirsizdir. Örneğin biri arama çubuğuna “öz geçmiş” yazarsa tam olarak ne aramaya çalıştığını bilemeyiz.

Web siteniz öz geçmiş yazma hizmeti sunuyor olabilir, ancak “öz geçmiş” kelimesini yazan birinin gerçekten bu hizmeti isteyip istemediğini anlamak zordur.

Ayrıca kısa ölçekli anahtar kelimelerin rekabet oranı çok daha fazladır.

Butik ayakkabı web sitenizi “ayakkabılar” kelimesi için sonuç sıralamasına sokmaya çalıştığınızı düşünün. Birdenbire Nike, Adidas ve diğer milyar dolarlık şirketlerle rekabet ediyor olacaksınız – işletmenizin faaliyet gösterdiği dünyadan tamamen farklı bir dünya…

Uzun ölçekli anahtar kelimeler

Bir de “long-tail keywords” yani uzun ölçekli anahtar kelimeler olarak adlandırılan daha uzun arama dizeleri vardır. Aranma hacimleri kısa olanlardan daha azdır, ancak kullanıcının arama niyeti daha belirgin olduğundan işletmeler için daha değerli olabilirler.

Örneğin “öz geçmiş nasıl yazılır” niyeti apaçık belli olan bir anahtar kelimedir, “öz geçmiş” kadar genel ve belirsiz değildir.

Büyük şirketlerin finansal kaynaklarından yoksun işletmeler için kritik olan bir nokta da bu kelimeler için rekabetin daha az olacağıdır.

“Yeni yürümeye başlayan çocuklar için su geçirmez yürüyüş botları” sözcük dizisi, daha önce bahsettiğimiz “ayakkabılar”dan çok daha az hacme sahip olsa da, daha spesifik olduğu için sonuç sıralamasında yer almak daha kolay olacaktır.

Sesinizi online dünyada duyurabilmek için kendi nişinizi bulmalı ve bu niş çerçevesinde bir web sitesi kurmalısınız.

İşte anahtar kelime araştırması, işletmenizle ilgili çeşitli uzun ve kısa kelime dizilerini keşfettiğiniz ve sonrasında web sitenizde yayınladığınız içeriklerle hangilerini hedeflemenin sizin için kritik olduğunu belirlediğiniz süreçtir.

Anahtar kelime araştırması arama sıralamanızı nasıl etkileyebilir?

Google, Bing, DuckDuckGo ve diğerleri gibi arama motorları internetteki tüm web sitelerini izler.

İnternette bir şey arattığınızda, aramanızla en alakalı olanların listenin başında göründüğü bir dizi web sitesi seçenekleri ile karşılaşırsınız.

İlk sıralarda görünen web siteleri SEO yöntemlerini en iyi uygulayan web siteleridir ve bunların içeriklerini optimize etmek için anahtar kelime araştırması yaptıklarından emin olabilirsiniz.

Bunun nedeni, Google’ın bir web sitesinin sayfalarının alaka düzeyini ve güvenilirliğini belirleyen karmaşık bir algoritma kullanmasıdır.

Güvenilirliğinizi artırmak için yapabileceğiniz çok şey olsa da, alaka büyük ölçüde anahtar kelimeler ile kurulur.

Web sitenizde, insanların arama motorlarına yazdıkları sorgulara yanıt olarak yazdığınız içeriklere anahtar kelimeleri etkili bir şekilde yerleştirebilirseniz, daha fazla trafik alma şansınızı büyük ölçüde artırırsınız.

Örneğin, bir ortopedi cerrahıysanız, alaka düzeyini artırmak için web sitenizin içeriğinde, başlığında ve bağlantılarında “ortopedi cerrahı” anahtar kelimesinin yer alması gerekir. Ancak “ortopedi cerrahı” tek anahtar kelimeniz olmamalı. Hatta, ciddi bir trafik çekmek istiyorsanız çok daha fazla anahtar kelimeye ihtiyacınız var.

Anahtar kelime araştırması işletmeler için bu nedenle çok önemlidir.

İnsanların ne aradığını belirlemek ve içeriklerinizde bu anahtar kelimeleri bol miktarda bulundurmak başarıya ulaşmanıza yardımcı olabilir.

Anahtar kelime araştırması yapmak için ücretsiz ve ücretli 8 araç

Bu yazıdan almanız gereken en önemli ipucu şu: Elinizin altındaki mevcut tüm araçları kullanın (özellikle de ücretsiz olanları).

Aşağıdaki beş ücretsiz aracı benimser ve ücretli olan üç tanesine yatırım yapmayı düşünürseniz, anahtar kelime araştırmanız çok daha hedefli ve dolayısıyla daha etkili olacaktır.

1. SEMrush (ücretsiz)

anahtar kelime semrush anasayfa

SEMrush’ın ücretsiz sürümü, SEO anahtar kelime araştırması yolculuğunuza başlamak için harika bir araçtır.

Ücretsiz hesapta günde 10 arama yaparak, işletmenizle ilgili önemli anahtar kelimeleri hızlıca arayabilir, ana anahtar kelime gruplamalarında sizinle kimin rekabet ettiğini görebilir ve hatta sitenizin şu anda sıralandığı ve en fazla trafik çeken ana anahtar kelimeleri öğrenebilirsiniz.

2. Answer The Public (ücretsiz)

Answer the Public, kelimele bulmak için beyin fırtınası yapmanıza ve işletmenizin hedeflediği anahtar kelimelerle ilgili sorular keşfetmenize yardımcı olan bir web sitesidir.

Size aylık arama hacmi gibi önemli ayrıntıları vermese de, içerik fikirleri bulmak için eğlenceli bir araçtır (ve içerik pazarlaması SEO’nun önemli bir parçasıdır).

İlgili yazı: SEO için içerik yönetimi: Eskimiş içerikler nasıl güncellenir? 

3. Google Search Console (ücretsiz)

Tüm Google ürünleri başarılı olmasa da, Google’ın ücretsiz olarak sağladığı pazarlama ile ilgili her şeyin zamanınıza değeceğine emin olabilirsiniz. Bu, hangi anahtar kelimelerin sitenize trafik getirdiğini görmenize yardımcı olan Google Search Console için de geçerli.

Google Search Console’da anahtar kelimeleri değerlendirmek için her biri değerli bilgiler sağlayan beş farklı filtre kullanabilirsiniz.

anahtar kelime google search console filtresi
  • Sorgu (Query) – kullanıcı tarafından girilen anahtar kelimeyi ifade eder.
  • Tıklamalar (Clicks) – belirlilenen bir zaman aralığında (kendiniz seçebilirsiniz) belli bir anahtar kelimeye aracılığıyla sayfanıza tıklayan kullanıcıların tam sayısı.
  • Gösterimler (Impressions) - bir sorgu yazdıktan sonra arama motoru sonuçlarında sayfanızı gören kişilerin toplam sayısını belirtir (sayfanıza tıklayıp tıklamamaları önemli değildir).
  • TO (CTR) – tıklama sayısının gösterim sayısına bölünmesitle hesaplanan “tıklama oranı”nın (click-through rate) kısaltması.
  • Konum (Position) – herhangi bir anahtar kelime için arama motoru sonuç sayfalarında (SERP) sıralandığınız yer.

Web sitenizin güçlü ve zayıf alanları keşfetmek için bu bilgileri kullanabilirsiniz.

Örneğin, konumu yüksek ancak TO’su düşük bir sayfanız varsa, sayfanın meta verilerini değiştirmeyi deneyebilirsiniz, çünkü insanlar bu bilgileri görüyorlar ancak ona tıklamıyorlar.

4. Google Anahtar Kelime Planlayıcı (ücretsiz)

Google’ın Anahtar Kelime Planlayıcısı, web sitenizin alanına ilişkin anahtar kelimelere bakmanıza ve organik arama yoluyla en çok trafiği hangi varyasyonlarının aldığını belirlemenize olanak tanır.

Sektörünüzün en yüksek arama hacimli kelimelerinin hangileri olduğunun farkında olmak önemli olsa da, uzun ve kısa ölçekli anahtar kelimeler hakkında daha önce söylediklerimizi unutmayın – daha uzun, daha az aranan kelimeler işletmeniz için başarıya giden yol olabilir.

Ayrıca, Google Anahtar Kelime Planlayıcı ücretli pazarlama çalışmalarına yöneliktir, bu nedenle organik kelimeler için araştırma yaparken bunun bilincinde olmanızda fayda var.

5. Yoast SEO WordPress eklentisi (ücretsiz)

Teknik olarak bu bir araştırma aracı olmasa da, ücretsiz Yoast SEO eklentisi, WordPress ile kurulmuş web sitenize ekleyebileceğiniz harika bir araçtır.

Yoast’un ücretli bir premium sürümü olsa da, ücretsiz sürümü içeriklerinizin bir anahtar kelimeyi hedeflediğinden emin olmanıza yardımcı olabilir. Bu da iyi sıralaması olan sayfalar oluşturmanın büyük bir parçasıdır.

6. SEMrush (ücretli)

Daha önce de bahsettiğimiz gibi SEMrush, ödeme yapmayan kullanıcılar için bazı işlevler sunsa da, derinlemesine bir anahtar kelime araştırması yapmak istiyorsanız, profesyonel bir hesaba ihtiyacınız olacak.

SEMrush, SEO ile ilgilenen kişiler için çok çeşitli işlevlere sahiptir. Araştırma konusunda ciddiyseniz, işletmeniz için bir SEMrush hesabına yatırım yapmayı düşünün.

7. Ahrefs (ücretli)

Ahrefs’in de bir anahtar kelime izleme aracı vardır ve hatta herhangi bir kelime için sıralamaya girmenin ne kadar zor olacağına dair ölçüm de sağlar.

Sayfalarınızın halihazırda sıralandığı anahtar kelimeleri görmek için Ahrefs’i kullanabilir ve hangi web sitelerinin belirli bir sayfaya bağlantı verdiğini keşfedebilirsiniz. Daha çok bağlantı içeren sayfalar muhtemelen daha popülerdir, bu nedenle hangi içeriklerinizin kitlenize hitap ettiğini (ve hangilerinin etmediğini) değerlendirmeniz için harika bir araçtır.

8. Accuranker (ücretli)

Accuranker web sitenizle ilgili binlerce anahtar kelime girebileceğiniz ve bunların zaman içindeki ilerlemesini izleyebileceğiniz bir araçtır. İdeal olan, anahtar kelimeler için sıralamanızın gittikçe yükselmesidir, ancak her zaman böyle olmaz. Bazen düşmeye bile başlayabilirsiniz.

Yönleri ne olursa olsun, Accuranker onları takip etmeye devam eder.

Accuranker ayrıca, alanınızdaki anahtar kelimeler için görece “Ses Payınızı” ve her bir anahtar kelimenin aranma hacmini tahmin eder. Hatta Accuranker’a ilk girdiğiniz andan şimdiye kadar her bir anahtar kelimenin ilerleyişini gösteren grafikler bile sağlar.

Çok fazla anahtar kelimeyi takip etmek için kullanabileceğiniz birden fazla seçeneğiniz var (Ahrefs de bu hizmeti sağlar), ancak Accuranker piyasadaki en iyi araçlardan biridir.

İlgili yazı: Google Trends bir sonraki müşterinizi bulmanıza nasıl yardımcı olur? 

Anahtar kelime araştırması için 5 ipucu ve strateji

SEO anahtar kelime araştırmanızı iyileştirmek için bazı araçlardan bahsettiğimize göre, şimdi sıra araştırma yapmaya devam ederken size yardımcı olacak bazı aklınızda bulundurmanız gereken ipuçları vermeye geldi

1. Anahtar kelime araştırması yapmanın en iyi yolu biraz casusluk yapmaktır

Hem seçtiğiniz niş hem de coğrafi bölgenizdeki rakiplerinizi Google’da arayın. Web sitelerine bakın ve sıralandıkları anahtar kelimeleri ve konuları belirleyin (unutmayın, bunun için Semrush’ı kullanabilirsiniz).

Rakiplerinizin web siteleri, özellikle de başarılı olanları, yakından takip edin ve onlar hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ardından, neye odaklandıklarını görmek için kaynak kodlarını ve meta name=”keywords” bilgilerini kontrol edin, tabii bu işlevi hâlâ kullanıyorlarsa…

Ayrıca rakiplerinizin sayfasında inspect element (öğreyi incele) komutunu kullanarak hangi başlıkları kullandıklarını (H1, H2, vb.) görebilirsiniz. Hedefledikleri birincil anahtar kelimelerin H1 başlık etiketinde olma ihtimali bir hayli yüksektir.

2. İçerikleriniz anahtar kelime değil konu odaklı olsun

Google, anahtar kelimeleri ve tam eşleşen anahtar kelime öbeklerini değil konuları tercih eder.

İşletmenizi herhangi bir konuda otorite olarak konumlandırabilirseniz, çeşitli anahtar kelimeler için sıralamaya girme ihtimaliniz de artar.

Bu “konu kümeleri” web sitenizde kullanacağınız anahtar kelimeleri nasıl bir konu çerçevesine yerleştirebileceğiniz ile ilgilidir.

Örneğin, yüksek riskli şirketler için ödeme işlemleri gerçekleştirme konusunda uzmanlaşmış bir işletmeyseniz, ters ibrazlar, iş kurma, en iyi iş pratikleri ve benzeri gibi konular ile ilgili içerikler yazmalı ve anahtar kelimeleri hedeflemelisiniz.

Özellikle “yüksek riskli işletmeler” hakkında olan anahtar kelimeler para kazanmak için en iyi seçeneğiniz olsa da, nişinizde gerçekten kendinizi uzman olarak konumlandırmak istiyorsanız bu üçüncül konulara da değinmeniz gerekir.

3. Tam eşleşen (exact-match) anahtar kelimeler fazla büyütülüyor

Web sitenizin belirli bölümlerinde (ana sayfanız ve ana landing page’leriniz gibi) tam eşleşme anahtar kelimeleri hedeflemeniz önemli olsa da, Google’ın algoritması artık eskiden olduğundan çok daha karmaşık.

Yani artık farklı varyasyonları da anlayabiliyor ve büyük olasılıkla içeriğinize yerleştirdiğiniz anahtar kelimelerden çok sayfanızdaki kullanıcı deneyimine önem veriyor.

Örneğin artık iş bloglarıyla ilgili bir yazı yazarken “iş blogu profesyoneli” ve “profesyonel iş bloggerı” öbekleri arasında geçiş yapmanız pek de gerekli değil. Google, bunların aşağı yukarı eş anlamlı olduğunu anlıyor ve sayfanıza herhangi birini koymanız durumunda sizi iki anahtar kelime için de benzer şekilde sıralıyor.

Bu da, Google’ın tek tek anahtar kelimelere değil konulara odaklanmamızı istediği anlamına geliyor. Dolayısıyla, insanların sizi arayacakları en iyi konuları belirlemek istiyorsanız, en çok ziyaret edildiğiniz sayfalarınzı öğrenmek için Google Analytics’e bakın ve beyin fırtınası yapmaya başlayın.

İlgili yazı: WordPress Google Analytics kodu nasıl eklenir?

4. İnsanların ne bilmek istediğini öğrenin ve onlara cevap verin

Yahoo! Answers ve Quora’da sektörünüz için bir anahtar kelime araştırması yapın. İnsanların bu sitelerde sorduklarını başkalarının da bilmek istediğini varsayabilirsiniz.

Kapsamlı cevaplar hazırlayın ve bunları blog yazıları olarak yayımlayın.

Bu sorgularla kaç kişinin etkileşime girdiğini yorumlar kısmına veya oylarına bakarak görebilirsiniz. Ayrıca sitede verilen en iyi cevaplardan memnun değilseniz, soruları kendiniz de cevaplayabilirsiniz. Bu, nişinizde kendinizi uzman olarak konumlandırmanıza yardımcı olabilir.

5. Algoritmayı değil tüketicileri düşünün

Kullanıcı deneyimi artık her zamankinden daha önemli.

Anahtar kelimeler, bağlantılar ve diğer faktörler Google’ın alaka düzeyini belirlemesine yardımcı olsa da, kullanıcılarınız içeriğinizle etkileşimde bulunmazsa başarısız olursunuz.

Bu nedenle SEO için anahtar kelime stratejileri, müşterilerin önce geldiği gerçeğini gölgede bırakmamalıdır.

Anahtar kelime araştırması buz dağının görünen kısmıdır

Artık kullanabileceğiniz araçları bildiğinize ve birkaç SEO anahtar kelime araştırma stratejisine sahip olduğunuza göre, bir sonraki adım size kalmış.

Henüz bir web sitesi kurmadıysanız, site mimarinizi düzenlerken anahtar kelimeleri dikkate almalısınız.

Siteniz zaten yayındaysa, ana sayfalarınızda anahtar kelimeleri hedeflediğinizden emin olun. Ana sayfanız, işletmenizin temel anahtar kelimelerini hedeflemelidir ve web sitenizde yayımladığınız tüm içerikler kendileri ile alakalı anahtar kelimelere sahip olmalıdır.

Web sitenizde bir anahtar kelimeye bağlayamayacağınız içerikler varsa, alakalı anahtar kelimeler ile ilişkilendirilebilecek şekilde metinlerinizi düzenlemeyi düşünün.

Bu noktadan sonra, web sitenizde yayımlayacağınız içeriklerin planını yaparken anahtar kelimelerin de bu planın bir parçası olması gerektiğini unutmayın. Kullanıcı deneyimi daha önemli olsa da, Google’ın algoritmasına uymak ve sıralamanızı iyileştirmek için hâlâ anahtar kelimelere ihtiyacınız var. Her iki öğeye de önem verirseniz (kullanıcı niyeti + anahtar kelimeler) arama sıralamalarında gittikçe yukarı tırmandığınızı göreceksiniz.