Bir web tasarım ajansı kurmak için 8 ipucu

GenelKategori
Okuma süresi: 8 dk
Aaron Reimann

“Keşke şimdi bildiklerimi o zamanlar bilseydim.” İnsanlara bunu söylüyorum. İşimi bıraktığımda tek bildiğim web tasarım alanında çalışmak istediğimdi. Bir müşteri listem ya da potansiyel müşterilerim yoktu. Zoru başarmayı sevdiğimi ve daha fazla para kazanmak istediğimi biliyordum. Her ikisini de başarılı bir şekilde yaptım ama bu bir gecede olmadı. Bir web tasarım ajansı kurmak istediğimi bile bilmiyordum ama sonuçta yaptığım bu oldu.

Bir web tasarım ajansı kurmak için 8 ipucu

Geçtiğimiz birkaç yıl içinde bir web tasarım ajansı kurmak ve onu başarılı bir şekilde yürütmek için neler yapılması gerektiğine dair çok değerli dersler çıkardım. İşte benim için en önemli olanlar:

  1. Bir ajans kurmak için zihniyetinizi değiştirmeniz gerekir.
  2. Bir ortak bulun.
  3. Özel hayatınızla işinizi iyi dengeleyin.
  4. Bir akıl hocası bulun.
  5. Tekrar eden gelir kaynakları oluşturun.
  6. Sanal ya da fiziksel bir ofis alanınız olsun.
  7. Sözleşme yapmayı ihmal etmeyin.
  8. Süreçlerinizi tanımlayın.

Şimdi benim yıllar içinde deneyimleyerek edindiğim bu bilgileri daha yakından inceleyelim.

1.Bir ajans kurmak için zihniyetinizi değiştirmeniz gerekir

Ben yola hayat tarzı odaklı bir iş ile çıktım ve bunu hayal edebileceğimden daha öteye taşıyabileceğimizi fark etmem çok uzun sürdü. Sizi büyüme yoluna sokacak bir web tasarım ajansı kurmak için sizin de önceki zihniyetlerinizi değiştirmeniz gerekebilir.

2.Bir ortak bulun

Herkes için her şey olmak zor bir iştir. Bu yüzden ortaklıklar kurmalısınız. Ben satış, geliştirme, tasarım, dağıtım vs. işlerinin hepsini yapabileceğimi düşünerek işe başladım ancak Adam Walker ile hızlı bir şekilde ortaklık kurdum, böylece tasarım ve satış konularını dert etmeme gerek kalmadı. O da geliştirme konusunda benim kadar iyi değildi, yani iyi bir denge sağlamış olduk. Biriyle ortak olmak için her şeyi 50/50 bölüşmek zorunda değilsiniz ancak size benzer hedefleri olan birini bulmak ve rollerinizi tanımlamak işinizi kolaylaştırır.

Adam ile kurduğumuz ortaklık, onun insanlarla el sıkışmaya ve onları gülümsetmeye daha fazla zaman ayırmasını sağladı. Ben ise oldukça teknik biriyim ve kod yazmaktan hoşlanıyorum, doğal olarak müşterilerle iletişim kurmak benim için pek kolay değil (şaka yapıyorum tabii!). İşimiz büyüdükçe, Adam tasarım kısmından iyice uzaklaştı bu da onun satış yapmasını ve bize yeni işler getirmesini kolaylaştırdı.

İşletmenizin satış kısmıyla ilgilenen biri yoksa üzerinde çalıştığınız projeler bittiğinde panikleyebilirsiniz.

Hâlihazırda elinizde olan projeleri yavaşlatsa bile akışı devam ettirmeye özen gösterin.

3.Özel hayatınızla işinizi iyi dengeleyin

Ben haftada 80 saat çalışmak istemediğimi biliyordum. Daha doğrusu, bir ailem olduğu için tüm vaktimi işe ayırmak gibi bir planım yoktu. Bir günde 10 saat çalıştıktan sonra verimliliğimin önemli ölçüde azaldığını fark ettim. Çalışmaya devam edip daha yavaş bir şekilde daha kötü kodlar yazabilirdim ya da uyuyabilir ve ertesi gün işe daha verimli bir şekilde devam edebilirdim. Hızınızı kendinize göre ayarlayın.

4.Bir akıl hocası bulun

Çalıştığınız sektörde sizin yaptığınız işi yapan tabii ki birçok kişi var. Biz yaklaşık bir sene boyunca bir akıl hocasıyla çalıştık ve yaptığımız iş için aslında üç katı ücret istememiz gerektiği konusunda bizi ikna etti. Verdiğimiz kişiye özel WordPress geliştirme hizmeti için yeterince ücret almadığımız açıktı.

Akıl hocamız, değer bazlı teklifler hakkında bilgi edinmemize yardımcı oldu.

Köşe başındaki küçük dükkana verdiğiniz hizmetle milyon dolarlık bir şirkete verdiğiniz hizmet fonksiyonellik açısından benzer olabilir, ama büyük şirket için çok daha değerlidir. Bu yüzden işinizi değerine göre fiyatlandırmalısınız.

5.Tekrar eden gelir kaynakları oluşturun

Her zaman iş akışına odaklanın; şu anda yapacak çok fazla işiniz olsa bile gelecek için iş bulmayı bırakmayın. Tekrar eden gelirlerinizin artması hem sizin hem de müşterilerinizin yararına olur. Başlangıç olarak basit düşünün. Örneğin müşterilerinizin web sitesinin bakımını yapmayı önerebilirsiniz.

6.Sanal ya da fiziksel bir ofis alanınız olsun

Biz Sideways8’te uzaktan çalışıyoruz. Bir ofisimiz olmasının gerek olmadığını düşünüyoruz. Yalnız bu durumun işlerini uzaktan da görebilen çalışanlarınız varsa geçerli olduğunu düşünüyorum. Bazı insanları çok yakından idare ve kontrol etmek gerekir; eğer çalışanlarınız öyleyse bir ofise ihtiyacınız olduğunu ve düzenli toplantılar yapmanız gerektiğini söyleyebilirim. Eğer kendi kendilerine çalışabilen insanlardan oluşan bir ekibiniz varsa ofise ihtiyacınız olmayabilir. Web tasarım ajansı kurarken mümkün olan yerlerde tasarruf etmeniz önemlidir.

7.Sözleşme yapmayı ihmal etmeyin

web tasarım ajansı sözleşme

Bir gülümseme ve el sıkışma çok işe yarar, ta ki yaramayana kadar. Bizim sözleşmelerimiz çok genel, örneğin “içinde takvim olan bir web sitesi” şeklinde başladı. Tamam ama bu ne anlama geliyor? Web sitesi nasıl görünecek? Tekrar eden etkinliklere ihtiyaç var mı? Site üzerinden bilet satılacak mı? Biletler için ödeme nasıl alınacak? Kredi kartı işlemcisi kim olacak? SSL sertifikası nereden alınmalı? Herhalde anladınız. Her şeyi tek tek belirtin, özellikle de zaman çizelgesi ve içerikleri.

İçerikleri almadan web sitesi kurmaya başlamayın.

Bir keresinde, bir müşteriden içeriklerin gelmesi için iki yıl ve iki ay bekledik. Sitenin her şeyini çabucak hazırladık ama içerikler gelmedi. Yaptığımız sözleşmede her şeyi açık açık belirtmediğimiz için tüm işi yaptığımız halde ücretin iş başlamadan ödenmesi için anlaştığımız yüzde 50’lik bölümünü aldık ama kalan yüzde 50’yi alabilmek için sitenin yayına girmesini beklemek zorunda kaldık. Web sitesi kurmaya başlamadan önce tüm içerikleri aldığınızdan emin olun. İsterseniz sözleşmeye içerikleri sizin yazacağınıza dair bir madde de ekleyebilirsiniz. Tabii alacağınız ücreti de ona göre ayarlayarak…

8.Süreçlerinizi tanımlayın

Bence bu en önemli kısım ama rayına oturtması en zor kısım da olabilir. Yapacağınız her proje için bir planınız olsun ve o plandan sapmayın. Yaptığınız plan hem sizi hem müşteriyi mutlu etmediyse, bir sonraki projenizde ona göre düzenlemeler yapın. Hareket eden bir hedefi vurmak zordur ama her şey açık açık belirtilip yazıldığında, hedef elde edilebilir bir hale gelir.

1. Zaman takibi

Yaptığınız her şeyin ne kadar zaman aldığını takip edin. Müşterinizle yazışmalarınız, telefon görüşmeleriniz, toplantılarınız… Zamanınızın kârlı olabilmesi için faturalandırılabilir olması gerekir.

2. Proje yönetimi

İletişimi takip etmeyi kolaylaştıran bir online araç bulun. İşiniz büyüdükçe projelerinizi e-posta üzerinden yönetmek de zorlaşır. Projeye sizin tarafınızdan ya da müşteri tarafından yeni biri katıldığında, o zamana kadar neler yapıldığını göstermenin ve anlatmanın bir yolunu bulmaya ihtiyacınız olacak.

3. Değişim istekleri

Müşterilerinizi mutlu etmeyi tabii ki istersiniz ama projeye planda olmayan küçük değişiklikler yapmaya başlarsanız, müşterinizin sizden daha büyük, bedava değişiklikler de talep etmesi için kapı açmış olursunuz. Değişim isteklerinin hepsini belgeleyin ve hepsinin bir maliyeti olduğunu müşterinizin bilmesini sağlayın.

Kendi başınıza çalışmak zordur, bununla beraber büyümek ve bir web tasarım ajansı açmak bazı yönlerden daha zor, bazı yönlerden daha kolaydır. Etrafınızı harika insanlarla çevirirseniz işiniz her zaman daha kolay olur. Sizden daha akıllı ve daha iyi insanları işe almaya her zaman istekli olun.