10 adımda bir iş planı nasıl hazırlanır

İşlemKategori
Okuma süresi: 14 dk
Brandi Johnson

İş planınız, fikirden uygulamaya geçmenize yardımcı olacak bir belgedir. Düşüncelerinizi düzenlemek, başarı için strateji oluşturmak ve odaklanmak için muhtemelen iş planınıza güveneceksiniz. Ayrıca finansman sağlamak için de bir iş planı yazabilirsiniz.

Kazanan bir iş planı nasıl hazırlanır? öğrenmek istiyorsanız bu kapsamlı kılavuzu okuyun. Bir iş planı nasıl hazırlanır dair adım adım ipuçlarını paylaşıyoruz.

İlişkin:İşletme kurmak için hazırmısınız? başlamadan önce bilmeniz gerekenler kılavuzundan ihtiyacınız olan tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.

İş planı nedir?

İş planı, işletmenizin geleceğine yönelik strateji oluşturmak için kullandığınız bir belgedir. İş planı, işletmenize, hedeflerine ve pazarlama stratejinize genel bir bakışı içerir. Belge ayrıca finansal tahminleri de içerecektir.

Bir iş kurmaya karar vermek için yardıma mı ihtiyacınız var? Düşük bir bütçeyle başlatılması kolay olan küçük işletme fikirleri listesine göz atın. Minimum ön yatırım gerektiren diğer çevrimiçi iş fikirlerini de değerlendirebilirsiniz.

İlişkin: Adım adım kılavuzumuzdan nasıl bir llc oluşturabileceğinizi keşfedin.

Bu makalede:

  • Neden bir iş planına ihtiyacınız var?
  • İş planı nasıl yazılır
  • Bir yönetici özeti oluşturun
  • Şirketinizi tanımlayın
  • Ekip üyelerini tanıtın
  • Şirket hedeflerinizi belirtin
  • Ayrıntılı değerler ve bir misyon beyanı
  • Ürün veya hizmetleri listeleyin
  • Pazar araştırması yapın
  • Bir pazarlama ve satış planı oluşturun
  • Bir finansal projeksiyon oluşturun
  • Bir ek ekleyin
  • İş planı formatı
  • Küçük işletme planı yazmak için ipuçları
  • İş planı SSS

Neden bir iş planına ihtiyacınız var?

İş hedeflerinizi ve bunlara ulaşma stratejinizi ana hatlarıyla belirlemek için bir iş planına ihtiyacınız vardır. İş planınız aynı zamanda fikirlerinizden somut bir şey yaratmak için ilk fırsatınızdır. Fikirlerinizi kağıda dökerek, kendinize planınız üzerinde doğru bir şekilde düşünme ve iş başarısı için olası etkinliğini inceleme fırsatı vermiş olursunuz.

Araştırmalar, bir iş planının %30 daha fazla büyüme şansı yarattığını göstermiştir.

Bir iş planı yazmak için kişisel nedenlerinizin dışında, fon sağlayıcıları veya yatırımcıları işinizin meşru olduğuna ve kâr getirme olasılığının yüksek olduğuna ikna etmeniz gerekiyorsa bu belgeye ihtiyacınız olacaktır. Yatırımcılara pazar farkındalığını ve finansal planlamayı gösteren iyi düşünülmüş bir iş planı sunmanız beklenir.

Bir iş planı nasıl hazırlanır

İşe koyulmaya ve iş planınızı yazmaya hazırsanız, sonraki adımlar size büyük ölçüde yardımcı olacaktır. Özellikle de planı potansiyel paydaşlarla paylaşacaksanız, her adımda eksiksiz olmak istersiniz. Ancak unutmayın, bu sizin işiniz; planınız size özgü olacaktır.

1. Bir yönetici özeti oluşturun

Yönetici özetiniz aslında yatırımcılara vereceğiniz ilk izlenimdir. Birkaç cümleyle dikkat çekmeli ve sizin/işinizin ne yaptığını açıklamalıdır. Okuyucunun dikkatini çekmek ister, böylece okumaya devam etmek zorunda kalırlar.

2. Şirketinizi tanımlayın

İş planınız şirketinizin bir tanımını içerecektir. Asansör konuşmanızı düşünün ve şirket tanımınızı planınıza yazın. Burada çok net olun, ne yaptığınızı, bunu kimin için yaptığınızı ve tam olarak hangi sorunu çözdüğünüzü düşünün.

Hedef kitleniz için belirli bir sorunu çözen bir şirket kuran ilk kişi muhtemelen siz değilsiniz, bu nedenle şirketinizi öne çıkaran şeyin ne olduğunu detaylandırmaya çalışın.

3. Ekip üyelerini tanıtın

Özellikle güvenilir veya uzman ekip üyeleriniz varsa, onları iş planınızda tanıttığınızdan emin olun. Önemli kimlik bilgilerini ve yeni işinize nasıl katkıda bulunduklarını içeren kısa bir biyografi yazın.

4. Şirket hedeflerinizi belirtin

Her işletmenin hedeflere ihtiyacı vardır ve sizinkilerin tam olarak ne olduğuna karar vermek o kadar da açık olmayabilir. Evet, şirketinizin kâr etmesi gerekir, ancak hedeflerin daha ölçülebilir ve eyleme geçirilebilir adımlara bölünmesi gerekir.

İstenen iş hedefleriyle başlayın. Ardından her bir hedefi başarıya ulaştırmak için neleri başarmanız gerektiğine karar verin. Örneğin, şirketinizin öngörülen gelir hedefine ulaşması için neleri başarmanız gerekiyor? İş hedeflerini karşılamak için işletmenin hangi pazarlama hedeflerine ulaşması gerekiyor?

5. Ayrıntılı değerler ve bir misyon beyanı

Elbette işiniz para kazanmak ve istediğiniz yaşam tarzını sağlamak için burada. Bir iş planı yazarken, verilere ve paraya takılıp kalmak kolaydır, ancak nedeniniz işinizin can damarıdır.

İşinizin anlamlı unsurunu irdeleyen bir sayfa oluşturmak için biraz zaman ayırın. Hangi büyük sorunu çözmeye çalışıyorsunuz? İşletmenizi hangi değerlere bağlı tutacaksınız? İşletmenizde gerçekten anlamlı bir katmanı nasıl oluşturacaksınız?

Bu bölüm bir işletme sahibi olarak sizin için çok faydalı olacaktır çünkü sizi ayakta tutacak olan şey budur. Ancak, daha sonra bir ekibin işe alınmasına yardımcı olmak ve hedef kitlenizle olan bağlantınızı daha iyi anlamak için de kullanılabilir.

6. Ürün veya hizmetleri listeleyin

İş planınızı yazarken, ürünlerinizi veya hizmetlerinizi dahil etmelisiniz.

Bu bölümde şunları yazın:

  • Ürün veya hizmetin ne olduğu
  • Hedef kitlenize nasıl yardımcı olur?
  • Pazarda nasıl öne çıkıyor?

Ürün bazlı işletmeler için şunları ekleyin:

  • Maliyetlere kısa bir giriş (bunu daha sonra genişleteceksiniz)
  • Ürünlerin nereden temin edildiği
  • Sahip olunan ürün miktarı

7. Pazar araştırması yapın

Her işletme pazar araştırması yapmalıdır. Yerel pazarı ve çevrimiçi bir iş kuruyorsanız dijital pazarı göz önünde bulundurmanız gerekir. Her pazarda farklı rakipleriniz olabilir.

Rakiplerinizi ve aralarındaki yerinizi derinlemesine anladığınızı gösteren kapsamlı bir pazar araştırması geliştirmeniz çok önemlidir.

Pazar araştırmanız, iş girişiminizin haklı olup olmadığını belirlemenize yardımcı olacak ve özellikle yatırımcılara sunum yaparken yararlı olan teklifinize destek görevi görecektir.

Pazar araştırması bölümü, işletmeniz ile rakipler arasındaki boşlukların nerede olduğunu görmenize yardımcı olacak ve önde gelen rakiplerinizle aranızdaki farkı kapatmak için strateji geliştirirken satış ve pazarlama planınızın başlangıcını oluşturacaktır.

8. Bir pazarlama ve satış planı oluşturun

Pazarlama ve satış planınız genellikle rakip araştırmanızdan yola çıkılarak oluşturulacaktır. Neyin işe yaradığına dair fikir edinmek için rekabet verilerini kullanabilirsiniz. Ancak, markanızın ve hedef kitlenizin benzersiz olduğunu unutmamanız önemlidir.

Ayrıca, pazarlama söz konusu olduğunda, daha azını daha iyi yapmak, daha kötüsünü yapmaya çalışmaktan daha iyidir, bu nedenle bütçelerinizi hesaba katmalısınız.

Pazarlama planınız, daha önce ana hatlarıyla belirtilen iş hedeflerini desteklemelidir. Pazarlama planınızın net bir hedefi ve bu hedefe ulaşmanıza yardımcı olacak bir stratejisi olmalıdır. Bir işletme sahibi olarak pazarlamanın tüm inceliklerini bilmeniz beklenmez, bu nedenle burada desteğe ihtiyacınız olursa alabilirsiniz. Pazarlama ekibinize veya işletmenin başarılı olmak için neye ihtiyacı olduğunu belirlemenize yardımcı olabilecek diğer profesyonellere ulaşmanız gerekebilir.

9. Bir finansal projeksiyon oluşturun

İşin özüne inildiğinde, başarılı bir işletmeyi başarısız bir işletmeden ayıran şey mali durumdur.

Yatırım arıyorsanız, finansal tahmininiz her şeydir. Yatırımcıların çok net bir şekilde bilmesi gereken bir şey varsa o da işletmenizin zaman içindeki finansal tahminleri ve performansıdır.

Projeksiyonunuzda şunları planlayın:

  • Satışlar
  • Ücretler dahil giderler
  • Ürün ve/veya hizmetlerin fiyatlandırılması
  • Beklenmedik mali durumlar için ihtiyatlılık

İlişkin: Rehberimize göz atın ve bir iş kurmanın ortalama maliyetinin ne olduğunu keşfedin.

10. Bir ek ekleyin

Sadece bir iş planı yazmak yeterli değildir; ortaya koyduğunuz her iddianın iyi belgelendirilmesi ve desteklenmesi gerekir. Bu nedenle, bir ek ekleyin.

Ekiniz, destekleyici belgelerin ve/veya kanıtların bir derlemesidir. Ekte yer alabilecek öğeler şunları içerir:

  • Kilit ekip üyelerinin özgeçmişleri
  • Pazar araştırmanızı ve analizinizi destekleyen belgeler. Planınız bulguları özetliyorsa, pazarlama araştırmasını ve verileri buraya ekleyin.
  • Kuruluş belgeleri, patentler veya ticari markalar gibi yasal belgeler
  • Broşür veya el ilanı gibi pazarlama materyalleri
  • Müşteri referansları veya vaka çalışmaları. Yeni işletmeler buna sahip olmayabilir, ancak araştırma veya odak grupları yürüttüyseniz, bulguları buraya ekleyebilirsiniz.
  • Elinizde varsa ürün prototipleri veya laboratuvar testleri
  • Planın ana gövdesinde atıfta bulunulan diğer ilgili destekleyici belgeler.

İş planı formatı

Geleneksel, yalın ve kar amacı gütmeyen olmak üzere üç tür iş planı vardır. Bu makale öncelikle en yaygın iş planı formatı olan geleneksel plana odaklanırken, diğer formatlarda nelerin yer alabileceğini bilmek yardımcı olacaktır.

Geleneksel

Geleneksel format ayrıntılı bir iş genel bakışı sağlar ve yatırımcılara veya kredi verenlere sunmak için kullanışlıdır. Geleneksel bir planda, yalın bir planda yazacağınızdan muhtemelen daha fazlasını yazacaksınız. Bazı işletmeler geleneksel bir planı tercih edebilir ve daha sonra belirli işlevler için yalın bir versiyon oluşturabilir.

Yalın

Yalın iş planı formatı, tahmin edebileceğiniz gibi, geleneksel iş planının daha yalın (basitleştirilmiş) bir versiyonudur. Yalın iş planı formatı, işin en kritik yönlerini içerir. Yalın bir iş planı yazıyorsanız ve yatırımcılara sunum yapmak istiyorsanız, pazar analizi, gelir tahminleri vb. gibi kilit bölümleri dahil etmelisiniz.

Kâr Amacı Gütmeyen

Kâr amacı gütmeyen kuruluş iş planı geleneksel iş planına benzer, ancak kâr amacı gütmeyen bir kuruluşu yönetmek için gerekli olan öğeleri içerdiğinden doğal olarak farklılık gösterir. Örneğin, kar amacı gütmeyen bir iş planı yazıyor olsaydınız, muhtemelen geleneksel planın tüm unsurlarının yanı sıra kaynak yaratma ve geliştirme, yönetişim ve finansal bilgileri de dahil ederdiniz.

Pazar analizi bölümüne yardımcı olması için hizmet verdiğiniz yerel bölgeden de araştırma yapabilirsiniz. Amacınız, kâr amacı gütmeyen kuruluşunuz için kamusal bir ihtiyaç olduğunu kanıtlamak olacaktır.

Küçük işletme planı yazmak için ipuçları

Küçük işletme planınızı yazmaya başlamadan önce, çok açık olmayabilecek şu ipuçlarını okuyun

Bir iş planı şablonu kullanın.

İş planları yeni değildir, öyleyse neden denenmiş ve test edilmiş bir şablonla başlamayasınız? Şablonu kendinize özgü bir şeye dönüştürmek için bolca alan vardır. Bir şablon kullanmak bunalmayı önler ve yapı sağlar. Kolayca indirip özelleştirebileceğiniz bu ücretsiz iş planı şablonuna göz atın.

Sadece yatırımcılar için değil, kendiniz için yazın.

İş planınız size aittir. İş planınızı yazmak, düşüncelerinizi organize etme ve fikirlerinizi kağıda dökme şansınızdır. Tamamlandığında, başarıya giden sağlam yol haritanızdan memnun hissetmelisiniz. Elbette hedef kitlenizi ve yatırımcılarınızı göz önünde bulundurun ve onlara ihtiyaç duydukları her şeyi verin, ancak kendi niyetinizi tatmin etmeyi de unutmayın. İş planı formatlarını unutmayın; her zaman kendiniz için geleneksel bir planla başlayabilir, ardından yatırımcılara yalın versiyonu sunabilirsiniz.

Sizi benzersiz kılan özellikleri gösterin.

Muhtemelen yoğun bir pazara katılıyorsunuz ve bu pazarı bozmaya ve öne çıkmaya hazır olmak istiyorsunuz. İşletmenizi rakiplerinizden ayıran özellikleri net bir şekilde ifade edin ve müşterilerin neden ürün veya hizmetlerinizi seçmesi gerektiğini açıklayın.

Somut veriler ve örnekler kullanın.

İş planınız artık sizin hayal kurma yeriniz değildir. Planınızı yazmak hayallerinizi alır ve onları somut ve ulaşılabilir bir şeye dönüştürmenize yardımcı olur. İş planında fikirlerinizi somut verilerle ve gerçek dünyadan örneklerle destekleyebilmelisiniz. Kendinize - ve yatırımcılara - bu işin uygulanabilir olduğunu kanıtlamanız gerekir.

Projeksiyonlarınızda gerçekçi olun.

Yukarıda da belirtildiği gibi, iş planınızı yazmak ulaşılabilir bir şey yaratmakla ilgilidir, Projeksiyonlarınızda gerçekçi olmalısınız. İyimser olmak heyecan verici olsa da - ve hala iyimser olabilirsiniz - planınızda gerçekçi olmalısınız.

Gerçekçi projeler zihinsel olarak da sizin için daha iyidir. Hedeflerinize ulaşma olasılığınız daha yüksekse, bunalmanız da daha az olasıdır. Ayrıca, gerçekçi olmayan hedefler sizin ve ekibinizin üzerinde baskı yaratır ve bu da yeni bir işletmenin ihtiyaç duyacağı son şeydir.

Bir iş planı nasıl hazırlanır?, yeni bir iş kurma yolculuğunun yalnızca bir parçasıdır, adım adım sürecin tamamı için çevrimiçi bir işe nasıl başlanacağına ilişkin kılavuzumuza göz atın.

İş planı SSS

İşte en çok sorduğunuz soruların yanıtları.

Basit bir iş planı nasıl hazırlanır?

Odaklanmaya devam ederseniz ve kapsamlı ama özlü olmayı hedeflerseniz basit bir iş planı yazarsınız. Tüm önemli hususları kapsamayı hedefleyin ve aşırı plan yapmayın. Daha kısa zaman dilimlerine odaklanın ve neler yapılabileceği konusunda gerçekçi olun. Planı şekillendirmeye yardımcı olması için araştırma ve verilere güvenin.

Kendim bir iş planı yazabilir miyim?

Evet, kendi başınıza bir iş planı yazabilirsiniz. Bununla birlikte, planınız çok güçlü olmadığınız iş alanlarını kapsıyorsa, desteğe ihtiyacınız olabilir.

Bir iş planı ne kadar uzun olmalıdır?

İş planınız olması gerektiği kadar uzun olacaktır, ancak buradaki amaç kapsamlı ancak özlü bir şey yaratmaktır. Bir kılavuz olarak, yaklaşık 15 ila 20 sayfayı hedefleyin.

Bir iş planı yazmak ne kadar sürer?

İş planınızı yazmak muhtemelen birkaç gün sürecektir, ancak perde arkasında çok fazla araştırma yapmanız gerekecektir. Ayrıca plandan uzaklaşmanız, geri dönmeniz ve doğru ve hatasız olduğundan emin olmak için düzenlemeniz gerekir. Bir iş planı baştan sona üç ay sürmelidir.