DNS ayarları: insanlar web sitenize girse ama bulamasa ne olacak?

GenelKategori
Okuma süresi: 7 dk
Selina Bieber

Geçtiğimiz günlerde yemek sipariş etmek için yemeksepeti.com’a bağlananlar, şirketin alan adını aldığı firmanın register.com adresindeki web sitesine yönlendirildi. Konuyla ilgili atılan Tweet’ler arasında “yemeksepeti.com alan adı boşa çıktı; alan büyük kazanır!” ve “yemeksepeti.com çöktü; Memoli Döner’den sipariş vermek isteyenler 6521011’i arayabilir” gibi yorumlar yer aldı. Bu konu, Türk medyasında da büyük yansıma aldı ve Habertürk gazetesinin haberine göre sorun, sitenin DNS ayarları ile ilgiliydi; yemeksepeti.com’un isim sunucularında yapılan değişikliği doğrulamak için yollanan e-postayı yanıtlamamasından kaynaklanmıştı.

DNS ayarları yemeksepeti

Yemeksepeti.com kısa sürede normale döndü. Bunda, büyük ve ihtiyacı olan kaynaklara erişimi olan bir şirket olmasının da önemli rolü vardır mutlaka. Peki, böyle bir şey küçük işletmenizin başına gelseydi? Tek kişilik, her an hazırda bekleyen teknik ekibi olmayan bir şirketseniz? Böyle bir durum, müşteri ve gelir kaybına yol açabilir ve bu da isteyeceğiniz en son şeydir.

Bunları yaşamamanıza yardımcı olmak için GoDaddy Hosting Müşteri Yöneticisi Hugo Organista'nın DNS ayarları nedir ve web sitenizin DNS ayarlarını nasıl koruyabilirsiniz konusunda paylaştığı ipuçlarına değinmek isterim…

DNS ayarları dediğiniz nedir ki bu kadar soruna yol açabiliyor?

DNS, “domain name system” teriminin kısaltmasıdır ve “alan adı sistemi” anlamına gelir. DNS’yi, bir telefon rehberi gibi düşünebiliriz; bir alan adının DNS ayarları, internete web siteniz ve e-postanız için hangi ayarları kullanması gerektiğini söyler.

DNS ayarları, internetteki her web sitesi tarafından kullanılır.

DNS ayarları, ziyaretçilerin IP adresiniz yerine alan adınızı veya şirket isminiz gibi kelimeleri hatırlamasına fırsat tanıyarak işleri kolaylaştırır. Örneğin, tarayıcınıza GoDaddy.com yazdığınızda ISP’niz, bu alan adının DNS ayarlarına bakacaktır. Bu web sitesinin 208.109.192.70 adresinde oturduğunu bulacak ve bu IP adresine gidince GoDaddy’nin web sitesini bularak, ekranınıza getirecektir.

Evet, bu şahane bir şey ama asıl sorumuz neden önemli olduğu…

DNS ayarları: sıkça rastlanan 5 sorun ve mümkün olan çözümleri

yemeksepeti.com örneğinde olduğu gibi DNS ayarları düzgün yapılmadıysa çeşitli sorunlar ortaya çıkabilir. Şimdi en sık rastlanan sorunlara göz atalım ve bunları engellemek için neler yapabileceğinize bakalım.

1. Web sitem yüklenmiyor; sorun gidermeye nereden başlayacağımdan emin değilim.

Çözüm: Web sitenizin nerede barındırıldığını bulmak için A kaydını kontrol edin.

DNS alanı, A, CNAME, MX ve TXT gibi çeşitli kayıtlardan oluşuyor. A kaydı, web hosting sağlayıcınızın IP adresini barındırıyor ve web sitenizin düzgün yüklenmesi için doğru bir şekilde girilmiş olması gerekiyor.

A kaydı olmadan, internet web sitenizi nerede bulacağını bilemez.

Eğer herhangi bir nedenle siteniz çökerse, ilk adımınız A kaydını kontrol etmek olsun. Bu sayede web hosting sağlayıcınızın kim olduğunu görebilir ve sorun giderme için onlarla iletişime geçebilirsiniz.

2. DNS ayarları güncellenmiyor veya “DNS bilgilerinizi görüntüleyemiyoruz çünkü alan adı sunucularınız tarafımızca yönetilmiyor” mesajını alıyorsunuz.

Çözüm: Alan adı sunucularınızın nereden yönetildiğini bulun veya GoDaddy’ye yönlendirin.

Alan adı sunucuları, alan adınız DNS’nin nereden kontrol edildiğini söyler. Alan adınızı GoDaddy’den kaydettirdiğiniz zaman, otomatik olarak yönetim GoDaddy’nin alan adı sunucularında olur. Bu, alan adı sunucularınızın GoDaddy’de yaşayacağı ve değişikliklerin GoDaddy’nin DNS Yöneticisi üzerinden yapılacağı anlamına geliyor. Ancak bazı web tasarım şirketleri alan adı sunucularınızı onların sunucularına almanızı isteyebilir; bu sayede DNS değişikliklerini daha rahat yapabilirler.

Alan adı sunucularınız GoDaddy’de ise Yardım sayfalarını ziyaret edebilirsiniz. Değilse, alan adı sunucularınızı barındıran şirketle iletişime geçip, DNS ayarları kontrolüyle ilgili yardım alabilirsiniz.

3. E-posta gönderip alamıyorum.

Çözüm: E-posta sağlayıcınız için doğru MX kayıtlarını kullandığınızı kontrol edin.

E-postada sorun giderme işlemlerine başlamadan önce MX kayıtlarını kontrol edin. MX kayıtları, alan adınıza e-posta için uygun olan ayarları bildirir. MX kayıtlarınız düzgün bir şekilde ayarlanmamışsa, e-postanız gerektiği gibi çalışmayabilir.

Mevcut MX kayıtlarınızın ayarlarını, e-posta sağlayıcınızın önerdiği ayarlarla karşılaştırın. Eğer arada farklılık varsa, gerekli güncellemeleri yapın. MX kayıtlarınızın ayarları gerektiği gibi yapılmış olduğu halde sorun yaşamaya devam ediyorsanız e-posta sağlayıcınızla görüşün.

4. Başına “www” koyunca alan adım çalışmıyor.

Çözüm: www için CNAME kaydı ekleyin.

Çoğu kişi artık bir web sitesinin adresini yazarken “www” kullanmıyor. Ancak ya web sitenize yönlendirme yapan bir bağlantıya tıklarlarsa? DNS ayarları, www kullanacak şekilde düzenlenmemişse pek çok bağlantı www içerdiği için web sitenizi ziyaret edenler hata mesajıyla karşılaşabilir.

DNS’nin www kullanmasını sağlamak için CNAME kayıtlarınızda aşağıdaki değişiklikleri yapmanız gerekiyor:

  • Host: www
  • Yönlendirileceği yer: @
  • TTL: 1 Saat

5. Kayıtlarda yaptığım değişikliklerin yayılması normalden fazla zaman alıyor.

Çözüm: Yayılmayı hızlandırmak için TTL zamanını azaltın.

DNS ayarlarınızda yaptığınız değişikliklerin dünyanın dört bir yanına yayılması 48 saate kadar sürebilir. Ancak kayıtlarınız için TTL zamanını azaltmanız durumunda dağılım zamanını da azaltabilirsiniz.

TTL zamanlamaları saniyeler üzerinden yapılıyor; yani bir saat, 3.600 saniyeye tekabül ediyor.

Bir saat, TTL değeri için standart bir süredir ancak GoDaddy’nin DNS Yöneticisi TTL’yi en az 10 dakikaya (veya 600 saniye) kurmanıza izin veriyor. Mevcut kayıtların TTL zamanları değiştirilebildiği gibi DNS’ye yeni giriş yaparken de TTL zamanlarını ayarlayabilirsiniz.

Sonuç

İşletmeniz için profesyonel e-posta kurmak istiyor olun veya bir WordPress web sitesi kurmak istiyor olun, atmanız gereken ilk önemli adım GoDaddy gibi güvenilir bir hosting sağlayıcısı seçmek. Alan adı ve hosting hizmeti alırken, sürekli kullandığınız bir e-posta adresiyle kayıt yaptırmayı unutmayın ki yemeksepeti.com’un durumuna düşmeyin. Ve unutmayın ki DNS ayarları kontrolü yapmak için teknik bilgiye sahip olmanıza gerek yok; GoDaddy’nin ödüllü müşteri hizmetleri bir telefon kadar uzağınızda.