Domain authority ya da domain otoritesinin ne olduğunu neden bilmeniz gerekiyor?
Web sitenizin arama motorlarında görünür olmasının ne kadar önemli olduğun biliyorsunuz, değil mi?
Google gibi arama motorları, milyarlarca kullanıcının internette aradıklarını bulmak için uzun başvurdukları ilk yer olmaya devam ediyor. Bu nedenle, sitenizin alakalı anahtar kelime öbekleri için sonuç sıralamalarında üstte veya yakınında bulunabilmesi, web sitenize sürekli artan bir trafik akışı sağlar.
Ancak çoğu online işletme sahibi, arama motoru optimizasyonu (SEO) stratejisinin temel bir unsurunu göz ardı ediyor: domain authority.
Domain otoritenizi nasıl artıracağınızı öğrenmek ve iyi bir domain otoritesi kontrol aracı kullanmak, genel SEO sonuçlarınızı önemli ölçüde iyileştirebilir.
Bu yazıda, domain otoritesinin nasıl hesaplandığının inceliklerini, domain otoritesinin neden önemli olduğunu ve onu başarılı bir şekilde geliştirmek için ihtiyacınız olan stratejileri öğreneceksiniz.
İlgili yazı: SEO çalışması yapmak isteyen küçük işletmeler için ipuçları
Domain authority, domain otoritesi nedir?
Öncelikle domain otoritesinin ne olduğuna ve nasıl çalıştığına temel olarak değinelim. Biri domain authority dediğinde iki şeyden bahsediyor olabilir.
- Bir web domaininin toplam güvenilirlik puanı.
- Bir web sitesinin arama sonuç sayfalarında belirgin bir şekilde görünme olasılığını tahmin etmek için Moz tarafından geliştirilen bir metrik.
Domain authority, bir web sitesinin sayfalarının arama motoru sonuç sayfalarında belirgin bir şekilde görülme olasılığını tahmin etmek için Moz tarafından geliştirilen bir ölçümdür.
İlk tanım, Google ve diğer arama motorlarının arama sonuç sayfalarında sonuçları nasıl sıraladığı ile alakalı, resmi olmayan ancak yaygın olarak kabul edilen genel bir ölçümü ifade ediyor. Moz ise bu fikirden yola çıktı ve buna “domain authority” ya da kısaca “DA” olarak bilinen resmi bir isim verdi.
Arama motorları, sonuç sayfalarını (SERP) formüle ederken genellikle iki şeye bakıyorlar: alaka düzeyi, yani içeriğin yapılan sorgunun cevabı olmaya ne kadar uygun olduğu ve güvenilirlik, yani içeriğin ne kadar değerli ve itibarlı olduğu.
Google, algoritması söz konusu olduğunda son derece koruyucu davranıyor ve kaliteli içerik yayınlamanın önemi ile ilgili genel tavsiyeler paylaşmanın dışında, sıralamasının nasıl hesaplandığı hakkında fazla bilgi vermiyor. Ancak, SEO uzmanları (Moz için çalışan akıllı insanlar gibi) domain otoritesi konusunda kendi tahmini formüllerini geliştirdiler ve bunların gerçekte arama sonuç sıralamasının iyileştirilmesine katkıda bulunduğu görüldü. Moz’un ölçeği 0’dan 100’e kadardır. Sıfır genellikle hiç otoritesi olmayan yeni sitelere, 100 ise internetteki en güvenilir sitelere verilir.
Domain otoritesinin nasıl hesaplandığı ve nasıl artırılabileceği konularına daha sonra ayrıntılı değineceğiz. Ancak şimdilik, Google’ın içerik kalitesi, domain geçmişi ve siteye verilen linklerin kalitesi gibi metriklerin bir karışımını dikkat aldığını bilmeniz yeterli. Moz’un DA formülü ise daha çok siteye verilen bağlantılara dayanıyor.
Domain authority, alan adınızın tamamına uygulanır, yani sitenizin her sayfası aynı domain otoritesi derecesini paylaşır.
Sayfalardan bahsetmişken, sayfa otoritesi de dikkat etmeniz gereken bir kavram. Sayfa otoritesi, domain otoritesinden farklı olarak sitenizin her bir sayfası için ayrı ayrı hesaplanır. Örneğin, yüksek bir domain otoritesine sahip olabilirsiniz, ancak yayımladığınız bir içerik diğer sayfalarınıza kıyasla daha yüksek bir sayfa otoritesine sahipse, organik arama sonuçlarında, sitenizdeki diğer sayfalardan daha iyi performans gösterir.
İlgili yazı: Domain nedir, ne işe yarar, nasıl alınır ve kullanılır?
Domain authority diğer SEO yöntemlerinden nasıl farklılık gösterir?
Çoğu web yöneticisinin öğrendiği ilk SEO stratejisi, sitenin ve içeriklerinin alakalı anahtar kelimeler için nasıl optimize edileceğidir.
Buradaki temel fikir, önemli anahtar kelime öbeklerini (ve ilgili diğer anahtar kelimeleri) web site içeriklerine dahil ederek aynı kelimelere yönelik sorgular için sonuç sayfalarında yer alacağınız sıralamayı artırmaya dayanıyor.
Diğer SEO taktiklerini göz ardı ederek sadece bu taktiğe odaklanan web sitesi sahipleri, arama sıralamaları bekledikleri gelişimi göstermediğinde şaşırabiliyorlar.
Domain otoritesine odaklanmak, birkaç önemli nedenden dolayı anahtar kelime tabanlı taktiklerden farklıdır:
Otorite faktörü
Unutmayın, arama motorlarının sizi sonuç sayfalarında yükseğe yerleştirmesi için hem alaka hem de otorite görmeleri gerekiyor. Adından da anlaşılacağı gibi, domain otoritenizi geliştirmek, denklemin otorite kısmı için oldukça önemli.
Bu olmadan, arama motorları içeriğin güvenilir olup olmadığını ölçemeyeceklerinden en iyi anahtar kelime optimizasyonu stratejileri bile yetersiz kalabilir.
Sitenin tamamına uygulanması
Domain authority, sahip olduğunuz tüm alt alan adları ve ürettiğiniz tüm içerik sayfaları dahil olmak üzere, sitenizin tamamı için geçerlidir.
Bu nedenle domain otoritenize yönelik yaptığınız tüm yatırımlar, uyguladığınız diğer SEO taktiklerine de değer katar.
Büyüme ve sürdürülebilirlik
Domain otoritesi pek çok farklı faktöre bağlı olduğundan artırılması zordur, ancak bir kez artırmaya başladığınızda bu ivmeyi korumak nispeten kolaydır. Domain otoriteniz zamanla gittikçe daha da yükseleceğinden sitenizin arama sonuçlarında görünürlüğünü neredeyse kalıcı olarak artırmayı sağlayabilir.
Siyah şapka SEO taktiklerini uygulamanın haricinde, domain otoritenizi azaltmanın çok az yolu vardır. Bu nedenle domain otoritenize yönelik yaptığınız yatırımların getirisini yıllarca toplamaya devam edersiniz.
Domain authority ölçümü neden faydalıdır?
Domain authority kontrol araçlarıyla, sitenizin domain otoritesini 0 ile 100 arasında sayısal bir değer olarak ölçebilirsiniz. Peki, bu ne işinize yarar?
Başlangıç olarak, SEO çalışmalarınızın genel sağlığının iyi bir göstergesidir. Site içi içeriklerinin iyileştirilmesi, sitenize daha fazla bağlantı verilmesi ve diğer faktörler sayesinde domain otoriteniz artabilir. Yani DA’nızın yukarı doğru gittiğini görüyorsanız, doğru bir şeyler yapıyorsunuz demektir.
Buna ek olarak, rakip analizi yapılması için de yararlı bir ölçüdür. En büyük rakiplerinizin sizden daha yüksek bir domain otoritesine sahip olduğunu bilmek, onların öne çıkmasını sağlayan taktiklerden bazılarını belirlemenize yardımcı olabilir. Ayrıca, rekabeti yüksek bir anahtar kelime için rakiplerinizle savaşmaya ne zaman değeceğini ve ne zaman geri çekilmenin daha akıllıca olabileceğini belirlemenize de yardımcı olabilir.
Domain authority puanı nasıl belirlenir?
Şimdi domain otoritesi puanının hangi faktörlere bağlı olarak belirlendiğine bakalım.
Siteye verilen bağlantıların profili
Domain otoritenizi etkileyen pek çok küçük faktör vardır ancak bunlardan en büyüğü sitenize verilen bağlantıların profilidir. Google’ın arama algoritması, PageRank adı verilen bir sisteme dayanır ve bu sistem bir sitenin güvenilirliğini temelde o siteye verilen bağlantıların sayısına ve kalitesine bakarak hesaplar.
Kendisine çok fazla bağlantı verilen bir site genel olarak kendisine daha az sayıda bağlantı verilen bir siteden daha fazla otorite sahibi görünecektir.
Ancak, niceliğin yanında dikkate alınması gereken birçok başka faktör de var. Örneğin, daha güvenilir kaynaklardan gelen bağlantılar, yeni veya güvenilmez kaynaklardan gelen bağlantılardan daha fazla otoriteye sahiptir. Ayrıca tek bir kaynaktan gelen çok sayıda bağlantıya sahip olmaktansa, “domain çeşitliliği” olarak bilinen, birçok farklı kaynaktan gelen bağlantılara sahip olmak daha iyidir.
Yani, bir başka ve güvenilir sitelerden kendi sitenize bağlantı verilmesini sağlamak için bir bağlantı stratejisi oluşturma domain otoritenizi artırmanın en iyi yollarından biridir.
Domain authority puanının belirlenmesini etkileyen başka faktörler de vardır:
Site yapısı
Arama motorlarının taraması için uygun ve stratejik olarak yapılandırılmış siteler, bu şekilde tasarlanmayan sitelerden daha yüksek bir domain otoritesine sahiptir. Google sitenizi göremiyorsa veya sitenizi taraması uzun sürüyorsa, domain otoriteniz olumsuz etkilenebilir.
Sayfa gezinme mimarisi ve web sitesinin sayfaları arasında verilen bağlantılar da domain otoritesini etkileyen önemli unsurlardır. Sitenizdeki belirli bir sayfaya işaret eden daha fazla dahili bağlantı, o sayfanın otoritesini artırır.
Bunu su dolu bir kova gibi düşünebilirsiniz. Su, alan adınızın toplam otoritesidir. Sitenizde başka bir sayfaya verdiğiniz her bağlantı, suyun bir kısmını o sayfaya doğru akmaya yönlendirir. Bu nedenle, daha fazla otoriteye sahip olmasını istediğiniz sayfalara daha fazla bağlantı verdiğinizden emin olun; bu, arama sonuçlarında da daha üst sıralarda yer almalarına yardımcı olur.
Sitedeki içeriklerin kalitesi
Google, içerik kalitesini hesaplayabilen ya da en azından tahmin edebilen yerleşik algoritmalara sahiptir. Google, doğal dil tanıma gibi değerlendirmeleri kullanarak daha iyi yazılmış içeriklere sahip web sitelerini ödüllendirebilir.
Ama dikkate alınan sadece yazının kalitesi değildir. İçerik uzunluğu da sıralama için önemli bir faktördür. Google E-A-T’yi (Expertise, Authority, Trustworthiness, yani Uzmanlık, Otorite ve Güvenilirlik) dikkate alır. İçeriği kimin yazdığı da önemlidir, kendi alanında uzman olmayan yazarların metinleri, uzmanlık derecesine zarar verebilir.
İlgili yazı: Kaliteli içerik oluşturmanıza yardımcı olacak 9 ipucu
Domain geçmişi
Eski alan adlarının otoritesi yenilerine kıyasla genellikle daha fazladır. Bunun nedeni, spam gönderenlerin genellikle yeni alan adlarını “kullanıp atmasıdır”, bu da onlara güvenmeyi zorlaştırır. Bu nedenle yeni kaydettirilmiş alan adları genellikle 6-12 aylık bir dönem boyunca “Google korumalı alan”da yaşarlar ve bu süre zarfında Google’da hatırı sayılır bir sıralama elde etmeleri oldukça zordur. Ancak sıfırdan bir web sitesi kuruyorsanız bu durumun cesaretinizi kırmasına izin vermeyin, çünkü sizinki gibi çoğu domain de aynı süreçten geçer. Bu sınırlamayı, eski, yerleşik bir alan adı veya kendisine verilen birçok bağlantıya sahip bir alan adı satın alarak aşabilirsiniz.
Bunlarla birlikte, domain authority puanının karşılaştırmalı bir araç olarak kullanıldığını ve arama sonuç sıralamalarıyla her zaman bire bir ilişkisi olmayabileceğini de unutmayın. Başka bir deyişle, daha yüksek domain otoritesine sahip bir site, daha düşük bir domain otoritesine sahip bir siteyi sonuç sıralamalarında her zaman geride bırakamayabilir.
Domain authority kontrol araçları
Peki, domain otoritenizi nasıl ölçebilirsiniz? Bunun için en iyi yol online bir domain authority kontrol aracı kullanmaktır. İşte şu anda mevcut olan en iyi araçlardan bazıları:
Moz Link Explorer
Moz, en başta domain authority kavramını tanımlayan ve 0-100 ölçeğini belirleyen şirketin ta kendisi. Hemen hemen her alan adının DA’sını hesaplamak ve ona verilen bağlantıları analiz etmek için Moz’un Link Explorer aracını kullanabilirsiniz. Ancak, aracı ücretsiz kullanmak istiyorsanız yapabileceğiniz sorgu sayısının sınırlı olacağını unutmayın.
Ubersuggest
Ubersuggest temel bir domain authority kontrolü de içeren bir dizi SEO aracıdır ve ihtiyacınız olan tüm bilgileri size saniyeler içinde sunabilir. Tek yapmanız gereken kontrol etmek istediğiniz URL’yi eklemek, ondan sonra DA’sını, sayfa otoritesini ve daha fazlasını görebilirsiniz.
SEMRush
SEMRush ücretli bir arama analizi aracıdır ancak bir hesap oluşturursanız günde 10 ücretsiz sorgu yapabilirsiniz. Böylece ödeme yapmak istemeseniz de domain otoritesi, sayfa otoritesi gibi ölçümlere ve arama sıralamaları ve organik trafik gibi SEO ile ilgili verilere erişebilirsiniz.
Domain authority nasıl artırılır?
Şimdi, domain otoritenizi nasıl artırabileceğinize bakalım. Sitenizi taranabilir bir şekilde yapılandırdığınızı ve alan adınızın etkin olduğu süre üzerinde bir kontrolünüz olmadığını varsayarsak, domain otoritesini artırmak için neler yapabilirsiniz?
Yüksek kaliteli içerikler üretin
Atmanız gereken ilk adım, web siteniz için düzenli olarak yüksek kaliteleri içerikler üretmektir.
Yüksek kaliteli içerik, domain otoritenizi doğrudan artırmanın yanı sıra web sitenize verilen bağlantılar için de bir dayanak noktası görevi görür.
Yüksek kaliteli içerikler yazım ve dilbilgisi hataları içermez, çok çeşitli kelime dağarcığına sahiptir, doğal konuşma kalıpları içerir (anahtar kelimelerle doldurulmuş değildir) ve diğer değerli kaynaklara da bağlantı verir. En önemlisi de okuyucuların yaptıkları sorgulara cevap vererek onlara değerli bir içerik sunar.
Google yeni içerikleri desteklediği için, düzenli olarak yeni içerikler yayımlamak da önemlidir. Haftada en az bir ya da daha fazla yüksek kaliteli bir içerik yayımlamayı hedefleyin, ancak nicelikten çok kaliteye önem vermeyi unutmayın.
Web sitenize bağlantı çekin
Bir sonraki adım ise web sitenize başka web sitelerinin bağlantı vermesini sağlamaktır.
Bu, domain otoritenizi artırmanın en iyi yoludur ancak aynı zamanda en zor olanıdır. Çünkü Google, web yöneticilerinin sırf domain authority puanlarını ve arama sıralamalarını artırmak için sahte veya yanlış yönlendirici bağlantılar oluşturabildiğinin farkındadır.
Bu nedenle, bağlantı kurma stratejiniz, hem web sitenize bağlantı çekmeye hem de internet kullanıcılarına değer katmaya odaklanmalıdır.
Bunu yapmanın en güvenli yolu, diğer yazarların ve yayımcıların görüp kendi çalışmalarında alıntı yapması umuduyla en kaliteli içeriklerinizi paylaşmaktır.
Örneğin orijinal araştırma ve istatistikler ile zenginleştirdiğiniz bir içeriğinizi diğer içerik üreticilerinin size bağlantı vermesi için sosyal medyada paylaşabilirsiniz.
Bununa birlikte, içeriğinizi bulmaları ve web sitenize bağlantı vermeleri için başkalarına güvenmenin genellikle hayal kırıklığı yaratan bir beklenti olduğunu da söylemeliyiz. Kendi bağlantılarınızı kendiniz oluşturmanız her zaman daha güvenilir ve pragmatik bir yöntemdir. Bu bağlantıların alakalı ve internet kullanıcılarına değer katan bağlantılar olmasını sağlamanın en iyi yolu başka web siteleri için konuk yazarlık yapmaktır. Burada temel fikir, yayıncının (ve hedef kitlesinin) değerli bulacağı bir makale yazmak ve bu makalenin içinde kendi site içeriklerinize uygun ve alakalı bir şekilde bağlantı vermektir. Örneğin, yazdığınız konuyla ilgili kendi orijinal araştırmanızdan alıntı yapabilir veya yazı içinde geçen bir konu hakkında kendi web sitenizde daha ayrıntılı bilgi verdiğiniz bir yazınıza bağlantı verebilirsiniz.
Bağlantı kurma stratejileri
Bağlantı kurma, ustalaşması yıllar alan karmaşık bir stratejidir, ancak yeni başlıyorsanız bu ipuçları ilk adımları atmanıza yardımcı olabilir:
İçerik kalitesine öncelik verin. Bağlantı kurmaya yeni başlayanlar içeriklerinin kalitesine bakmadan tüm içeriklerine bağlantı vermeye çalışabilirler. Ancak her şeyden önce içeriğinizin kalitesine öncelik vermek hayati önem taşır. Sağdan soldan kopyalanıp yapıştırılmış ya da kötü araştırılmış yazılar yayımlıyorsanız, insanların sitenize bağlantı verme olasılıkları oldukça düşüktür.
Her zaman alakalı ve değerli bir şekilde bağlantı kurun. Site içeriklerinize bağlantı verirken her zaman okuyuculara değer katacak ve bahsedilen konuyla alakalı bağlantılar sağladığınıza emin olun. Alakasız bağlantılar spam gibi görünebilir ya da direkt yazıdan kaldırılabilir.
Sürekli yeni yayımcılar arayın. Sürekli sadece aynı web sitesinden sitenize bağlantı verilmesi, bağlantıların getirisini zaman içinde azaltır. Bu nedenle sürekli yeni yayımcılar arayarak farklı yerlerden görünürlüğünüzü artırmaya çalışmaya devam edin.
Birden farklı makaleye bağlantı verin. Domain authority ile birlikte sayfa otoritesini de aklınızda bulundurun ve web sitenizin içindeki birden fazla sayfaya bağlantı verin.
Domain otoritesi yüksek yayımcılardan geri bağlantı almaya çalışın. Okuyucuları web sitenize yönlendiren sitenin domain otoritesi ne kadar yüksekse bağlantı o kadar değerlidir. Domain otoritesi yüksek web siteleri yayınladıkları içerikleri genellikle yüksek standartlara tabi tutarlar. Bu nedenle domain otoritesi düşük web siteleri ile başlayıp hedefinizi kademeli olarak yükseltmeyi düşünebilirsiniz.
Bağlantı dolandırıcılıklarından kaçının. Domain otoritenizi hızlı bir şekilde artırmayı veya kısa sürede size birçok bağlantı sağlamayı vaat eden web siteleriyle karşılaşabilirsiniz. Bunlar genellikle dolandırıcı sitelerdir ve otoritenize yarardan çok zarar verirler. Bir teklif kulağa gerçek olamayacak kadar iyi geliyorsa, tetikte olmanızda fayda var.
Domain authority oluşturmaya başlayın
Domain otoritenizi oluşturmaya ve artırmaya zaman ayırmadığınız sürece arama motorları sonuç sayfalarında üst sıralarda yer almanız oldukça zordur. Ayrıca domain otoritesi oluşturmanın sıralamanıza sağladığı katkı haricinde birçok ikincil faydası da vardır.
Stratejinizi, bağlantı kurma ve kaliteli içerik oluşturma temelleri üzerine inşa edin ve sürekli gelişmeye devam etmek için rakiplerinize de göz kulak olmayı unutmayın.