Verimlilik: 2020’deki atılımınızı 6 adımda gerçekleştirin

GenelKategori
Okuma süresi: 11 dk
Matthew Pattinson

İşletmelerde verimlilik yönetimi üzerine düşünüp taşınabileceğiniz günlerden geçiyoruz. Yılın en uzun gecesini de geride bıraktığımız bugünler, yaklaşmakta olan yeni yıla bir işletmeci olarak en verimli şekilde hazırlanabileceğiniz zamanlardan da sayılabilir. Bu yoğun dönemde, geçtiğimiz 2019 senesini değerlendirip bugün işletmenizin vardığı noktayı derinlemesine ölçebilirsiniz. Öncelikle geçtiğimiz yılbaşından bugüne neyi başardığınızı bir görün: Kuşkusuz en mühim başarınız işletmenizin ayakta olmasıdır. Hayallerinizi gerçekleştirmeye devam ediyorsunuz. Ancak, büyümeye ve gelişmeye devam etmek için sağlam bir plana ihtiyacınız var.

2020 iş planınızı hazırlayıp maksimum iş yeri verimliliği almayı, geçtiğimiz 2019 senesini kötüsüyle iyisiyle her detayıyla inceleyerek sağlayabilirsiniz:

  • İşler istediğiniz gibi yürüdü mü?
  • İşinizi daha iyi nasıl yapıp yönetebilirdiniz?
  • Hazırlıksız yakalandığınız durumlar nelerdi?

En önemlisi de, 2019'daki performansınızdan öğrenip 2020'de atabileceğiniz adımlar nelerdir?

İşletmelerde verimlilik yönetimi nasıl sağlanır?

Eğer 2020'de işletmenizi daha verimli bir şekilde yönetip geleceğe daha sağlam adımlarla yürümek istiyorsanız, öncelikle bir 2020 iş planlaması yapmanız ve takvim oluşturmanız lazım. İşletmelerde verimlilik yönetimi açısından, size 2020'ye emin adımlarla girerken rehberlik edecek 6 ana soru belirledik. Gelin birlikte cevaplayalım:

1. 2019'daki iş planınız verimli miydi?

2019 senesine girerken de bir iş planı oluşturduğunuzu varsayalım. Bu plana dönüp baktığınızda gerçeklikle ilişkisini sorgulayın: Planlamalarınız gündelik hayatta pratik bir şekilde yürüdü mü? İnanın, bu çok vakit almayan bir iş. Kahvenizi koyup planı gözden geçirmeye başladığınızda işin yarısını bitirdiniz bile.

Eğer kendi işinizin sahibiyseniz, insan kendi üzerine gitmeden yapamıyor. Kendisinde fazlasıyla kusur bulan işletmecilerin de planlı iyimserlik üzerine kurulu bir toparlanmaya ihtiyacı olabilir. Neticede işinizi kendiniz yürütüyor ve ayakta tutuyorsunuz. Eğer işleriniz planınıza göre yürümezse kendinize yüklenmeyin. Öncelikle, böyle durumlar illaki olumsuz değildir. Ayrıca, her koşula adapte olabilmek olumlu bir yönetici becerisi olarak algılanır.

En ufak değişiklik için bile sayısız toplantılar yapan büyük bir şirketten daha çeviksiniz.

Üstüne üstlük, yıllık planlamanıza ve takviminize işleri doğru düzgün yürütmek için zaman zaman bakmanız dahi sizin için yeterli olur. İşler yolunda gitmiyorsa planınızı yeniden yapılandırıp işletmeniz için bir rota değişikliğine gitmeyi de düşünebilirsiniz. Ancak, gerekli kontrolleri zamanında gerçekleştirmezseniz, ne yapacağınızı da bilemezsiniz. İşletmeniz zor zamanlardan geçiyorsa, bu durumu kabullenip, planları yenilemenin vakti geldi.

2020'yi yenilenen enerjinizle ve ehemmiyetle karşılayın.

2019 iş planınıza ne kadar uyabildiğinizi tespit ettikten sonra ani kararlar vermeden eyleme geçin. Durumu en verimli bir şekilde geçirebilmek için kafanızı birkaç günlüğüne boşaltıp düşünün. Bunu işiniz üzerine yaptığınız bir verimlilik meditasyonu olarak algılayabilirsiniz de. İş arkadaşlarınıza, akıl hocalarınıza ve tavsiyesini dinleyeceğiniz insanlara danışmaktan kaçınmayın. Ne demişler? Dost acı söyler.

Bu noktada aklımızdan çıkarmamız gereken önemli bir detay var: Verimli bir iş planı devamlı evrilen bir sürece tabidir. Hedef ve işleriniz doğrultusunda bu planda değişikliklere gitmeniz önerilir. Yoğun bir iş yılının sonunda iş planınızı gözden geçirebilmek nadir bir fırsat sayılır.

İlgili yazı: Yıllık plan yaparken satışları artırmayı düşünüyor musunuz? İpuçları için testimizi yapın.

2. SWOT analizi nedir, nasıl uygulanır?

verimlilik infografik şablon dizüstü bilgisayar


Fotoğraf: Mudassar Iqbal , Pixabay aracılığıyla

SWOT analizi işletmelerin genel bir planlama değerlerdirmesi yapmasını sağlayan bilimsel bir yöntemdir. İş planınızın bir SWOT analizine ihtiyacı illaki vardır. Peki, SWOT analizi nedir? SWOT, İngilizce bir kısaltmadır. Türkçe açılımı şöyledir: Güçleriniz (Strenghts), Zayıflıklar (Weaknesses), Fırsatlar (Opportunities), Tehditler (Threats). Bu analiz yöntemi ile anlaşılacağı üzere gücünüzü, zayıflıklarınızı, önünüzdeki fırsatları ve karşınıza çıkabilecek tehditleri ölçebilirsiniz. Müşterilerle doğrudan ilgilenme deneyiminiz önemlidir. Bir yönetici ya da işletmeci olarak doğru soruları sorarak bu deneyiminizden faydalanabilirsiniz:

  • Güçlerinizi tam kapasite kullanabiliyor musunuz?
  • Mesele güç değerlendirmesi olunca, taze kana mı ihtiyaç duyduğunuzu düşünüyorsunuz?
  • Verimlilik adına geliştirmeniz gereken yeni güçler nelerdir?
  • Hangi fırsatlara yelken açabilirsiniz?
  • Zayıf noktalarınız neler?
  • Bütün bu soruları dürüstlükle yanıtlayabiliyor musunuz?

Şimdi, verimlilik açısından düşük performanslı bulduğunuz noktaların anlaşılmasına geldi sıra. Sahip olduğunuzu düşündüğünüz zayıf noktaları dürüstçe değerlendirin. Gerçekten böyle zayıflıklarınız var mı? Eğer var ise, bu zayıflıklar ilgiye değecek denli mühim mi? Yönetici olarak sizin ya da işletmenizin kayda değer zayıflıklarının olduğunu düşünüyorsanız, 2020 yılbaşına ilk olarak bu meselelerin üzerine düşerek girin. İşle ilgili zayıflıklıkların üzerinden gelmek işletmenizi zamanla büyütmenize katkıda bulunur. Böylelikle, iş planınız da verimlilik kıstaslarını yerine getirmenize destek olur.

İlgili yazı: Başarılı Küçük İşletme Sahiplerinin Üretkenlik Sırları

3. Web siteniz yeterli verimlilik için optimize mi?

Yılbaşı zamanlarında işlerin yavaşlaması beklenen ve anlaşılabilir gelişme olarak bilinir. Nispeten sessiz zaman aralıklarını verimlilik için kullanmak işletmenizin kârınadır. Web sitenizi ve e-ticaret uygulamalarınızı optimize etmek bugünlerde atılabilecek en olumlu adımlardan biri olurdu. Bu planı verimli bir şekilde yürütmek için şimdi tam zamanı.

Eğer henüz bir web siteniz yoksa, KOBİ'ler için dijital dönüşümün ve online kimliğin önemini artık es geçmeyin. Tüm dünyada gelişen e-ticaret uygulama ve pratikleri, online görünürlüğe önem vermeyen işletmeleri bugün geride bırakıyor. Sosyal medya yönetim platformu Hootsuite'in 2019 Ocak ayı verilerine göre, bugün Türkiye'de nüfusun:

  • günlük internette geçirdiği vakit 7 saat 15 dakika
  • %72'si internete erişebiliyor
  • %53'ü mobilde sosyal medyayı kullanıyor
  • %63'ü aktif sosyal medya kullanıcısı
  • %36'sı faturalarını online ödüyor
  • %67'si online alışveriş yapıyor
  • %86'sı da satın almak istediği ürün ve hizmetleri internette arıyor

Bugün benim bir web sitem olmasaydı, 2020 iş planımı yaparken tam verimliği sağlamak için en büyük zaafımı öne çıkarırdım: "Bir web sitem yok. Web sitesi olmayan işletmelerin rekabet ortamında güncel pazarın gerisinde kalacağını düşünüyorum. Çünkü, bugün Türkiye'deki işletmelerin neredeyse %95'i internete bağlı ve e-ticaret ağı hızla genişliyor."

Günümüzde işletmesini online dünyaya taşımak isteyen ve dijital kimliğini adım adım oluşturmaya niyetli KOBİ'lerin web sitesi açmaktan korkmalarına mahal yoktur. Sunucu ve internet alan adı  sağlayıcılarının ürünleri işin teknik kısmını düşünmemek için yeterince optimizedir. Örneğin, GoDaddy Web Sitesi + Pazarlama araçları ürünleriyle tam teşekküllü bir web sitesini kısa bir süre içinde kurabilir, ihtiyacınıza göre geliştirebilirsiniz.

Bunun yanısıra, her geçen gün bir komüniteye evrilen ve KOBİ'lere dijital dönüşüm süreçlerinde rehber olmayı hedefleyen bloğumuzda aradığınız konu başlıklarıyla ilgili bir yazı bulabilir, sorularınıza cevap ararken verimlilik adına yeni fırsatlar yakalayabilirsiniz.

Halihazırda bir web sitesi olan işletmeye sahipseniz, 2020 iş planmasında sizin de yükünüz az sayılmaz. Teknoloji önlenemeyen bir ivmeyle hızlandıkça, e-ticaret dünyası da her geçen gün yeniden şekilleniyor. Bu doğrultuda, varolan web sitenizi geliştirmek sizin yararınıza olur.

İlgili yazı: GoDaddy Web Siteleri + Pazarlama Araçları ile bir web sitesi açmak size neler kazandırabilir?

4. Web sitesi güvenliği nasıl sağlanır?

Öncelikle, bir web sitesinin güvenliğini devamlı sağlamak için yapmanız gerekenler mevcut. İlk elden web sitenizin kullandığı yazılımları düzenli olarak güncellemeniz son derece önem arz eder. Son zamanlarda yazılım güncellemelerinizi gerçekleştirmediyseniz, daha fazla geç kalmayın. Bu açıdan, eğer bir Wordpress kullanıcıysanız, tek tek tüm eklentileriniz dahil bütün güncelleştirmeleri veri hırsızlığı yaşamamak için yapmalısınız. Özellikle de, anti-virüs yazılımınızın güncel olmasına özen göstermelisiniz. Bu bahsedilenler web siteniz için geçerli olduğu kadar mobil cihazlarınız ve diğer bilgisayarlarınız için de hayatidir. Kaba bir deyişle, bu güncellemeleri yalnızca kendi hayrınıza yapmıyorsunuz:

Müşterilerinizin verilerini korumak yasal bir sorumluluktur.

Bu arada, web sitenizi bugüne kadar hiç yedeklediniz mi? Eğer işletmenizin başına veri hırsızlığı, sel basması, siber saldırı gibi istenmeyen olaylar gelirse, web sitenizin yedeğinin bulunması sizin artınızadır. Web sitesi yedeklemesi sayesinde sitenizi hiçbir şey olmamış gibi eski işlevsel hâline neredeyse hemen getirebilirsiniz. GoDaddy Web Sitesi Güvenliği araçları bu konuda KOBİ'lere çeşitli seçenekler sunmakta.

Web sitenizin verimlilik dahilinde sorunsuz işlemesini garantilemek için bahsettiğimiz gibi tüm yazılımların güncel ve gerekli güvenlik önlemlerinin alınmış olmasına özen gösterin.

5. Pazarlama stratejiniz işliyor mu?

Verimlilik dahilinde sorunsuz işleyen bir pazarlama stratejiniz yok mu? Dert etmeyin. Değindiğimiz üzere iş planlaması evrilen bir süreçtir; ve, bu sürece pazarlama stratejileri de dahildir.

  • Bu geçtiğimiz yılda uyguladığınız stratejiler dönüşüm oranınızı artırdı mı?
  • Yeni müşteriler kazandınız mı?
  • Halihazırdaki müşteri kitleniz stratejileriniz karşısında davranışları nasıl şekillendi?

Bu sorulara doğrudan bir cevap veremeyebilirsiniz. Lakin iyi bir incelemeyle mevcut pazarlama stratejinizin artılarını ve eksilerini iyileştirmeye gitmek için gözlemlemelisiniz. Web sitesi pazarlaması ve sosyal medya pazarlaması en etkili ve bütçe dostu yöntemlerdendir. Bu mecraları akıllıca kullanarak adınızı rakiplerinizden sıyrılıp duyurabilirsiniz.

Pazarlama stratejinizi yenilemek ya da en baştan yaratmak için yeni yıl iyi bir vakittir. Bu doğrultuda, pazarlama açısından güçlenmek için doğru detay ve kıstasları saptayıp adımınızı atmalısınız.

İlgili yazı: KOBİ’ler için sosyal medya pazarlaması: kesinlikle yapılmaması gerekenler

6. Bu mali yılda ne yapmalı?

Mali yıl hazırlıklarınızın verimlik üzerine azımsanmayacak etkileri var. Hesaplarınızı düzeltip 2020'ye sorunsuz girmek için henüz vaktiniz var. Bu dönemde, gerekli mali ödemelerinizi gerçekleştirin; vergilerinizi ödeyin; son âna bırakılmaması gereken hiçbir mali işlemi ertelemeyin. Böyle maddi meseleler gün gelir asıl işlerine odaklanmanızı engeller. Gereksiz stresle verimlilik elde edemezsiniz. Önümüzdeki mali yıla hazırlanırken web sitesi planlamanızı da gerekli şekilde planlarınıza dahil edin. 2020 senesine girerken sevdiklerinizin ve sizlerin yeni yılını kutlar, işletmenizle hedeflediğiniz başarıları elde etmenizi temenni ederiz.