Web sitesi kurarak işletmenizi 5 adımda online dünyaya taşıyın

BaşlangıçKategori
Okuma süresi: 4 dk
Stefano Maruzzi

Teknolojiyle iç içe olanlar için bile işletmelerini online dünyaya taşımak zorlu bir süreç gibi gözükebilir. Örneğin, küçük bir çiçekçi dükkanının sahibi, sürecin zorlu ve maliyetli olduğunu düşündüğü için bir web sitesi oluşturmaya kalkışmıyor olabilir. Diğer yandan, küçük işletmeler online olmaları gerektiğinin farkındalar. Online olmanın başarılarına katkıda bulunacağını biliyorlar. Onlar için iyi bir haberimiz var: kodla, tasarımla, arama motorlarının nasıl çalıştığıyla ilgili kafa yormak zorunda kalmadan işletmenizi 5 adımda Online dünyaya taşıyabilirsiniz!

1. Alan adınızı seçin

Alan adı seçimi, şirketinizin ismini seçmek kadar önemli bir adım. Aynı zamanda.com, .net gibi popüler uzantılar söz konusu olduğunda alabileceğiniz adların sınırlı sayıda olduğunu da göz önünde bulundurmanız gerekiyor. İstediğiniz alan adı mevcut değil ise farklı uzantılar deneyebilir veya işletmenizin isminin yanına lokasyon ekleyebilirsiniz (aysenincicekleriistanbul.com gibi)

2. Web sitenizin taslağını oluşturun

Başlangıçta, web sitenizde 5 sayfa olması yeterli olacaktır:

Ana Sayfa: Ana sayfanızda insanları aksiyon almaya yöneltmeniz önemli. Eğer dükkanınıza gelmelerini istiyorsanız, adresinizi ve haritanızı vererek "sizi bekliyoruz" gibi bir not düşebilirsiniz. İleride kampanyalarınız olursa bunları da ana sayfadan duyurabilirsiniz.

Hakkımızda: Burada kişisel bir metin yazmanız önemli bir nokta. İşinizi neden kurduğunuzu, bunun sizi neden heyecanlandırdığını anlatın.

Hizmetler: Bu sayfada sunduğunuz hizmetleri ve ürünleri sergileyebilirsiniz. Restoranınız varsa menünüzü, çiçekçiyseniz farklı aranjmanların resimlerini ve fiyatlarını duyurabilirsiniz.

Referanslar: Kendi kendinize böbürlenmek yerine müşterilerinizin işletmeniz hakkında iyi şeyler söylemesi her zaman daha yararlı. Bu bölümde müşterilerinizin, ailenizin ve arkadaşlarınızın yorumlarına yer verebilirsiniz.

İletişim: Eğer insanların fiziksel olarak dükkanınıza gelmesini istiyorsanız en iyi seçenek telefon ve adres bilgilerinizle harita paylaşmak olabilir. Aynı zamanda hazır iletişim formlarından birini kullanarak da sizinle e-posta üzerinden iletişime geçmelerini sağlayabilirsiniz.

3. Web sitesi oluştururken nasıl bir yol izleyeceğinize karar verin

"Kendin Yap" seçeneği ile kopyala/yapıştır yöntemini kullanarak kendi web sitenizi istediğiniz şekilde tasarlamanızı sağlayan ürünler sunan teknoloji şirketleri var. Bunun dışında WordPress şablonlarını da kullanabilir veya işletmenize uygun bir şablon satın alarak onun üzerinden değişiklikler yapabilirsiniz. Tabii bir başka seçenek de bu işi profesyonellere bırakarak hem tasarımı, hem de güncellemeleri onlara bırakmak.

4. İçerik oluşturun

İçerik oluşturmak kulağa ürkütücü geliyor olabilir ancak kolay bir şekilde ilginç içerikler oluşturabilirsiniz. Şimdiye kadar işletmenizi ailenize, arkadaşlarınıza mutlaka anlatmışsınızdır. Bu içeriği alarak geliştirebilir, fotoğraflar için de akıllı telefonunuzu kullanabilirsiniz. Cümlelerinizi basit ve kısa tutmanız, yazıların 500 kelimeyi geçmemesine dikkat etmeniz yararlı olacaktır.

5. Sitenizi yayınlayın ve duyurun

Sitenizden arkadaşlarınıza ve ailenize bahsedin, adresini dükkanınıza gelen müşterilerinizle paylaşın. Kartvizitlerinize ve e-posta imzalarınıza web sitenizin adresini eklemeyi unutmayın. İşletmeniz için Facebook ve Twitter hesapları oluşturun ve sitenizin yanı sıra içeriklerinizi de bu platformlarda paylaşın. Google Mekanlar, Zomato, TripAdvisor gibi ücretsiz online rehberlere kaydolun.