WordPress SEO: Sitenizi 7 adımda nasıl SEO uyumlu hale getirebilirsiniz

GenelKategori
Okuma süresi: 15 dk
İbrahim Korkmaz

Altın oranla tasarlanmış bir web sitesine sahipsiniz, görseller yerli yerinde, her şey hazır ama eksik olan bir şey var: ziyaretçiler! İnsanlar fark etmedikten sonra web sitenizin kusursuz olmasının pek de bir önemi kalmıyor. Sitenizin trafik çekebilmesi için ziyaretçilerden önce arama motorları tarafından fark edilmesi ve arama motorlarının, kullanıcıya sunulacak nitelikte ve düzende bilgiyi sitenizin barındırdığına ikna olması gerekiyor. İşte arama motorlarını iyi olduğumuza ikna etme olayına SEO deniyor. Bu yazımızda, WordPress tabanlı bir siteye sahipseniz WordPress SEO hakkında bilmeniz gerekenlerden ve sitenizi yedi adımda nasıl SEO uyumlu hale getirebileceğinizden bahsedeceğiz.

SEO nedir ve neden önemlidir?

SEO (Search Engine Optimization) ya da Türkçe anlamıyla “Arama Motoru Optimizasyonu”, arama motorlarına sitemizi içerik ve nitelik olarak kullanıcılarına tavsiye edilebilecek seviyede olduğuna ikna etmek demek. SEO’yu daha iyi anlamak için Google gibi arama motorlarının çalışma mantığını da iyi anlamak gerekiyor. Arama motoru, kullanıcının aradığı anahtar kelimeyle milyonlarca site içinden en iyi eşleşen siteyi bulup sunan bir yapıdır. Kullanıcıların ilgili arama motorunu daha fazla kullanmasını sağlamak için en iyi sonuçları kullanıcılarına sunması gerekir.

Arama motorları bu eşleştirmeleri yaparken internette bulunan tüm sitelerin haritasını çıkarır ve çeşitli kriterlere göre sınıflandırarak veri tabanına kaydeder. Bunu yaparken alan adınızın uzantısı, alan adınızın kaç yıllık olduğu, site hızınız, anahtar kelimeleriniz, site başlığınız, sitenizin ne sıklıkla güncellendiği, kullanıcıların sitede kalma süreleri gibi birçok parametreye bakar.

Artık SEO’nun ne olduğunu ve arama motorlarının nasıl çalıştığını daha iyi anladığımıza göre WordPress SEO konusuna daha yakından bakmaya başlayabiliriz.

WordPress SEO: Sitenizi 7 adımda nasıl SEO uyumlu hale getirebilirsiniz?

WordPress tabanlı web sitenizi SEO uyumlu hale getirebilmek için izleyeceğiniz adımları şöyle sıralayabiliriz:

  1. Web sitenizin hızını ve performansını iyileştirin
  2. Tema seçimine önem verin
  3. SSL yükleyin
  4. Link yapısının da SEO dostu olması gerektiğini unutmayın
  5. Google araçlarından faydalanın
  6. Yoast SEO kullanın
  7. Orijinal içerik yazın ve kaliteye odaklanın

Şimdi her maddeyi daha yakından inceleyelim.

1. Web sitenizin hızını ve performansını iyileştirin

Arama motorlarının 1. seviyede dikkat ettiği konuların başında sitenizin açılış hızı geliyor. İndeksleme yapılırken performans olarak istenilen seviyenin altında olan sitelere negatif puan verilerek aramalarda daha sonraki sayfalarda çıkması sağlanıyor.

Kissmetrics’in yaptığı bir araştırma kullanıcıların yüzde 47’sinin bir web sitesinin yüklenmesinin 2 saniyeyi geçmemesini beklediğini ve kullanıcıların yüzde 40’ının yüklenmesi 3 saniyeden fazla süren web sitelerini terk ettiğini gösteriyor.

Kullanıcıların siteden hemen çıkma oranlarına baktığınızda yavaş açılan sitelerden ayrılma oranlarının daha yüksek olduğu rahatlıkla görülüyor. Bu yüzden saniyelerin değil milisaniyelerin bile önemi var.

WordPress sitelerinizin performansını arttırmak için izlemeniz gereken iki adım var. JS ve CSS kodlarınızı küçültmek için cache eklentisi kullanmak ve sitenizde bulunan görselleri optimize etmek. WordPress‘i bu derece kullanılabilir kılan eklentiler burada da imdadımıza yetişiyor.

WP Fastest Cache kullanımı

Klasik WordPress eklenti kurulum adımlarını izleyerek WP Fastest Cache’in ücretsiz sürümünü kurabilirsiniz. Eklenti ayrıca Türkçe dil desteği de sunuyor. Language kısmından Türkçe seçeneğini seçip kaydet seçeneğine tıklamanız yeterli.

wordpress SEO wp fast cache özellikler

Eklentinin ücretsiz sürümü birçok özellik sunuyor. Ama daha geniş hizmet almak isterseniz ücretli sürümünü edinebilirsiniz. Ücretsiz sürümü bile birçok açıdan JS ve CSS kodlarınızın optimizasyonunu sağlıyor. İzin verilen tüm seçenekleri seçtikten sonra “Gönder” seçeneğine tıklayın.

Sonrasında da ön bellek temizleme sekmesinden “Ön Belleği Temizle” ve “Delete Cache and Minified CSS/JS” seçeneklerine tıklayın.

Smush - Image Compression and Optimization kullanımı

Görsellerin optimizasyonu da site performansı için büyük önem taşıyor. Bunun için de Smush Image Compression and Optimization eklentisinin kurulumunu yapabilirsiniz.

wordpress SEO smush eklentisi kurulumu

Smush yönetim paneline eriştikten sonra “Şimdi Toplu Sıkıştır” seçeneğine tıklayın. Böylece görsellerinizin çözünürlüğünü çok düşürmeden boyutlarını optimize edebilirsiniz.

2. Doğru tema seçmenin önemi

Sitenizin kullanıcılara çekici görünmesinin yanında, arka planda arama motorlarından tam puan almış olması çok önemli. Hızlı, Performans Score’u (PageSpeed ve YSlow) yüksek, tarayıcı uyumlu temaları seçmek sizi sıralamada ve kullanıcı deneyiminde bir adım ileri taşıyacaktır.

Günümüzde mobil cihazlardan ve tabletlerden sitelerin ziyaret edilme oranı gün geçtikçe daha da artıyor. Bu yüzden tema seçerken responsive tasarım (mobil uyumlu) olmasına da ayrıca dikkat etmemiz gerekiyor.

Tema seçimi ve kurulumu hakkında daha ayrıntılı bilgi için “WordPress tema nasıl seçilir, nasıl kurulur ve nasıl düzenlenir” ve “En iyi ücretli ve ücretsiz WordPress temaları” yazılarımıza göz atabilirsiniz.

3. SSL eklemenin önemi

WordPress SEO için son teknik detayımız sitenize SSL (Secure Sockets Layer) sertifikası eklemek olacak. SSL Sertifikası, site ile ziyaretçiler arasında güvenli veri alışverişini sağlar. SSL sertifikası bulunan sitelerde veriler şifrelenerek iletildiğinden araya giren kötü niyetli kişilerce okunamaz, kopyalanamaz ve değiştirilemez. Formlara gireceğiniz bilgiler, kredi kartı bilgileriniz güvenli şekilde iletilir.

SSL sertifikası, kullanıcılara sitenizin daha güvenli olduğu imajını vermenin yanı sıra arama motorları tarafından da pozitif olarak algılanır ve SSL sertifikası olan siteler güvenli olarak görülüp öne çıkarılır.

URL sitenizde bulunan yazıların, sayfaların, görsellerin adres uzantılarıdır. SEO dostu URL’ler WordPress SEO çalışmasının önemli bir parçasıdır. Arama motorları kelime bazlı tavsiyelerde bulunurken sitelerdeki URL’leri tarar. Anahtar kelimeleri en çok içeren siteyi eşleştirir ve öncelikle o siteleri kullanıcıya sunar.

Örneğin, “SEO dostu URL” anahtar kelimeleri ile bir arama yapıldığında www.wp-dersleri.com/SEO-dostu-URL-nasıl-olmalidir sayfasının URL’sinde anahtar kelimeler geçtiğinden bu sayfa kullanıcılara Google gibi arama motorları tarafından öncelikli olarak sunulur.

WordPress SEO dostu link yapısı oluşturabilmek için site URL’lerini düzenlerken WordPress panelinden Ayarlar > Kalıcı Bağlantılar adımlarını izleyin. Yazı ismi seçeneğini seçtikten sonra “Değişiklikleri Kaydet” seçeneğine tıklayın. Böylece sayfa başlıklarını otomatik olarak URL’ye çevirebilirsiniz. Örneğin “Adım adım SEO” diye bir sayfa ya da yazı eklediğinizde URL’niz otomatik olarak www.alandiniz.com/adim-adim-seo şeklinde olacaktır.

wordpress SEO URL bağlantı ayarları

URL’lerinizin SEO uyumlu olması için dikkat etmeniz gereken noktalar:

  • Kelimeler arası - ile ayrılmalı
  • URL’ler karmaşık ve çok uzun olmamalıdır.
  • Sayfa açıklaması ile URL’ler uyumlu olmalıdır.
  • “_” iki kelimeyi birleştireceğinden, kelimeler arasında _ kullanılmamalıdır.

5. Google araçlarından faydalanın

SEO çalışmalarını takip etmek ve yapılan çalışmaları güçlendirmek için kullanabileceğiniz birçok Google aracı bulunuyor.

AdWords Anahtar Kelime Planlayıcı

wordpress SEO Google Adwords

AdWords Anahtar kelime planlayıcısı ile sitenizde bulunan anahtar kelime yoğunluklarını gözlemleyebilir ve içeriklerinizi bu doğrultuda zenginleştirebilirsiniz. Google AdWords aracı reklamlarınızı yöneteceğiniz bir platform olsa da SEO çalışmanız doğrultusunda verimli bir şekilde kullanabilirsiniz. Hedeflediğiniz anahtar kelimelerdeki reklam rekabetlerini (ortalama tıklama maliyeti ya da TBM) ölçümleyebilir bu doğrultuda içerik çalışmaları yapabilirsiniz.

Google Alerts

WordPress SEO Google Alerts

SEO çalışmasının amacının rakiplerinizden bir adım daha önde olmak olduğunu göz önüne alınırsa, onların yapacağı çalışmaların dikkatle izlenmesinin tartışmasız ne kadar gerekli olduğu da rahatlıkla anlaşılabilir.

Google Alerts belirleyeceğiniz anahtar kelimelerde üretilen yeni içeriklerden sizin haberdar olmanızı sağlar. Bu araçla bildirimleri RSS ya da e-posta ile alabilirsiniz.

Google Analytics

WordPress SEO Google Analytics

WordPress SEO açısından kullanabileceğiniz olmazsa olmaz ücretsiz araçlardan biri de Google Analytics’tir. Bu araç sayesinde sitenizin trafiğini kontrol edebilir; hangi ülkelerden, hangi tarayıcıyla hangi cihazla sitenize erişim sağlanmış görebilirsiniz. Bu ölçümleme doğrultusunda daha fazla trafik aldığınız bölgeye göre içeriklerinizi düzenleyebilirsiniz. Örneğin, sitenize daha çok mobil cihazlardan erişim varsa mobil uyum konusunda sitenizi daha ileri taşımaya çalışabilirsiniz.

Google Search Console

WordPress SEO Google Search Console

İstatistiksel olarak sitenizi en iyi gözlemleyeceğiniz Google aracı kuşkusuz Google Search Console. Google Web Yöneticisi Aracı, site yapılandırması, site sağlığı, site trafiği ve site optimizasyonu konusunda size yardımcı olacaktır. Sitenizi Search Console mülk olarak eklemeniz, XML site haritanızı oluşturmanız ve buradan istatistiklerinizi gözlemlemeniz çok önemli.

Google Pagespeed Insights

WordPress SEO Google PageSpeed Insights

SEO için site hızının öneminden bahsetmiştik. Google’ın ücretsiz araçlarından PageSpeed Insights ile sitenizin yüklenme hızını kontrol edebilirsiniz. Yapmanız gereken iyileştirmeler hakkında detaylı rapor alabilir ve o doğrultuda mobil/masaüstü deneyimini artırabilirsiniz.

6. Yoast SEO kullanmak

WordPress, Yoast SEO eklentisi ile kodlama yapmadan SEO ayarlarını yapabilmemize imkan tanıyor. Eklenti hem site geneli hem de sayfalara ve yazılarınıza özel yönlendirmeler de yapıyor.

Yoast SEO’yu kurmak için; Eklentiler > Yeni Ekle adımlarını izledikten sonra arama bölümüne “Yoast SEO” yazın. “Hemen Yükle” seçeneğini seçtikten sonra etkinleştirip kurulumu kolayca tamamlayabilirsiniz.

WordPress SEO Yoast SEO kurulumu

Eklenti ayarlarından site geneli SEO ayarlarını yapabilirsiniz. Öncelikle genel ayarlara tıklayıp, tüm özelliklerin enable olduğundan emin olun. Bunların aktif olması siteniz için kullanacağınız XML site haritası, SEO analizleri, sayfa ve yazı içlerinde kullanacağınız kelime sayıcı gibi özelliklerin açık olduğunu ifade ediyor.

WordPress SEO Yoast SEO eklenti ayarları

SEO için web yöneticisi hesapları ve buradan gelecek istatistiklerin takibi, analizi ve bu analizlerin doğru yorumlanıp gerekli hamlelerin yapılması oldukça önemlidir. Yoast SEO’da web yönetici araçlarınızı entegre edeceğiniz bir kısım da bulunuyor. Buradan Google Search Console, Bing Webmaster Tools gibi yönetici hesaplarınızı sitenize bağlayabilirsiniz.

WordPress SEO Yoast SEO web yöneticisi araçları

Arama motoru botlarının sitenizi ziyaret edip veri toplarken en çok dikkat ettiği noktalar keywords (anahtar kelimeler) ve metatagler (etiketler) oluyor. Bunlar sitenizin en doğru kategoriye eklenmesi ve en doğru ziyaretçi kitlesine gösterilmesi için çok önemli. Yoast SEO ile site genelinden varsayılan olarak bunları ekleyeceğiniz yer ise “Search Appearance” kısmı. Buradan sayfalarınıza, yazılarınıza ya da portfolyolarınıza özel title (başlık) ve description (açıklama) ekleyebilirsiniz.

WordPress SEO Yoast SEO search appearance ayarları

Genel SEO ayarları için dikkat edilecek bir diğer önemli nokta sosyal medya hesapları ile sitenizin koordineli çalışmasıdır. Yoast SEO bunu da düşünerek Sosyal diye bir kısım oluşturmuş. Buradan sosyal medya hesaplarınızın linklerini ekleyerek sitenizle sosyal medya hesaplarınız arasında bağlantı kurabilirsiniz.

WordPress SEO Yoast SEO sosyal medya ayarları

Sayfalarınızı ve yazılarınızı oluştururken de Yoast SEO’dan yararlanmanız büyük önem taşıyor. Analiz araçları ile sayfanızda olması gereken minimum kelime sayısını analiz eden, odak kelimelere konsantre olmanızı sağlayan, kullanıcı deneyimi açısından H1-H6 başlıkları kullanmanızı, yazınızda linkler vermenizi teşvik eden bir yapıya sahip. Sayfanızda ya da yazınızda bulunan problemleri alt kısımdaki Yoast aracından takip edebiliyorsunuz.

WordPress SEO Yoast SEO içerik analizi

Yine sayfalarınız özelinde başlık, açıklama ve etiket ekleyebileceğiniz bir kısım da sayfa altında bulunuyor. Buradan sayfanızın aramalarda nasıl görüneceği ile alakalı ayarları yapabiliyorsunuz.

WordPress SEO Yoast SEO başlık açıklama ve etiket ekleme

7. Orijinal içerik yazın ve kaliteye odaklanın

”Kalite, müşterinin gereksinimlerini ve mantıklı beklentilerini karşılamaktır” sözünden yola çıkarak, siteniz için içerik üretirken kaliteyi ve ziyaretçi kitlenizin yönelimlerini göz önünde bulundurmanız önemlidir. Ayrıca ürettiğiniz içeriklerin size özgü olması gerekir. Arama motorları kopya içerikleri tespit ederek sitenizi kara listeye alabilir. İçeriğin kopya olup olmadığını çeşitli araçlar kullanarak test edebilirsiniz. Bu araçlardan biri olan Copyscape, özgün içerik kontrolü denildiğinde ilk akla gelenlerdendir.

Copyscape internet sayfalarını taramanın yanı sıra PDF tarama özelliğini de sahiptir. Tarattığınız içerikleri tüm web sayfaları, forumlar ve bloglar üzerinden kontrol ederek size en doğru sonuçları verir. Bu aracı, kendi web sayfanıza eklediğiniz içeriği kontrol etmek için ücretsiz kullanabilirsiniz. Yazıyı yayımladıktan sonra URL üzerinden kontrol etmenize izin veriyor fakat yayımlamak için hazırladığınız yazıları taratmak istiyorsanız premium paketini satın almanız gerekiyor. Yine kopya içeriği test etmek için arama motorları üzerinden bunun gibi birçok araç bulabilirsiniz.

Blogunuzu ya da yazılarınızı kategorilere ayırmak yani belirli gruplamalar yaparak ziyaretçilere kolaylık sağlamanın yanı sıra SEO açısından da büyük avantajlar sağlar. Arama motorlarının önem verdiği kriterlerden biri de kullanıcı deneyimi için doğru etiket ve doğru kategori kullanımıdır. Doğru etiket ve kategori kullanımıyla birlikte sitenizi arama motorları tarafından indekslenebilir hale getirebilirsiniz.

Örneğin blogunuzda yayımlayacağınız bir yemeğin hangi mutfağa ait olduğunu kategorilendirerek ifade edebilirsiniz. Acı, salata, etli gibi yemeğe ait belirli özellikleri ise etiket olarak ekleyebilirsiniz.

Tüm bunları yaparken site içi linklemeler yapabilir ve kullanıcıların sitede gezinirken diğer içeriklerin de farkına varmasını sağlayabilirsiniz. Kullandığınız etkili bağlantı metinlerinin (anchor text) açıklayıcı ve metin ile ilişkili olmasına özen gösterin. Örneğin güzellik konusunda yazdığınız bir yazıda kişinin ilgisini çekecek bağlantı metinleri eklediğimizde kullanıcının o bağlantıya tıklamasını sağlayabilir ve sitenizden hemen ayrılma oranını düşürebilirsiniz.

Ayrıca bu linklemeler sayfa görüntülenme sayısını artırarak sitenizin arama motoru dostu olarak görülmesine yardımcı olur.

Redirect yani 301 yönlendirmeleri ise daha önce arama motorları tarafından indekslenmiş olan bir URL’yi kaybetmemek adına yapılır. Eski indekslenmiş linkleri yeni adresinize 301 ile yönlendirebilirsiniz.

Örnek vermek gerekirse, sitenizi farklı bir domaine taşıdığınızda eski ziyaretçilerinizin önceki domaine gittiğinde 404 sayfası ile karşılaşmasını istemezsiniz. Bu sebeple eski domaininize ait tüm URL’leri yeni sitenize yönlendirmeniz gerekiyor. Bunun için WordPress’te kullanabileceğiniz “Redirection” adlı eklentiden yararlanabilirsiniz.

WordPress SEO için yapılacaklar konusunda son trendlerden de bahsedelim. Blogunuzla alakalı içerikleri sosyal medya hesaplarınızdan paylaşabilir ve takipçilerinizi sitenize çekebilirsiniz. Bunun yanında benzer blogları takip ederek kendinizi güncel tutabilir ve içeriklerinizle alakalı ilham alabilirsiniz. Blog açma başarısına sahip olmuş biri olarak ilerleyen süreçlerde kaliteli içeriklerinize duyulan ilgi artacak, takipçi sayınız yükselecektir. Bu aşamada sizin mecranızdan yazılarını insanlarla paylaşmak isteyen, web diliyle “misafir yazarlar” çıkacaktır. Bu gibi tekliflere de açık olmanızı tavsiye ediyoruz.

Son uyarılar: WordPress SEO yaparken nelerden kaçınmalısınız

Neler yapmamalıyız konusunu aslında yukarıda anlattığımız neler yapmalıyız başlıklarından çıkarabiliriz. Hep legal şeylerden bahsettik, sitenizin performansını iyileştirin, içeriklerinizin kalitesi ve özgün olmasına dikkat edin, Google’ın faydalı araçları kullanın gibi… Bunlar dışında olan illegal yollardan linkler almak, takipçi satın almak gibi arayışlara girmenizi kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Çünkü sizden önce arama motorları bunları düşünmüş ve algoritmik tedbirlerini ona göre almış oluyorlar.